Conform unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, aproape un sfert din totalul noilor cazuri de cancer – un milion la nivel mondial – s-ar putea să fi fost omise în timpul pandemiei Covid. Iată ce relatează The Telegraph:
Cercetătorii sunt de părere că restricțiile și presiunile exercitate asupra sistemelor de sănătate au generat o scădere a ratei de diagnosticare a cancerului cu aproximativ 23% la nivel global, ceea ce sugerează că boala a rămas neidentificată la aproximativ un milion de oameni.
Rezultatele vin după ce experții au analizat peste 240 de studii diferite, oferind prima evaluare cuprinzătoare, la nivel mondial, a impactului restricțiilor pandemice asupra tratamentelor oncologice.
Cercetătorii au descoperit o scădere de 23% a numărului diagnosticelor de cancer făcute după primăvara lui 2020, o scădere de 39% a screeningului cancerului, o scădere de 24% a procedurilor de diagnostic și o reducere de 28% a tratamentelor.
În 2022, au fost diagnosticate aproximativ 20 de milioane de noi cazuri de cancer și, la nivel mondial, au murit din cauza bolii 9,7 milioane de oameni.
Autorii studiului au declarat (în Nature Cancer) că:
”Ținând cont de numărul estimat al cancerelor diagnosticate în 2020 și presupunând că impactul maxim a fost înregistrat în primele trei luni, pandemia a pricinuit ratarea a aproximativ un milion de cazuri de cancer.
Această situație a fost creată prin contribuția mai multor factori, inclusiv accesul redus la centrele de sănătate în urma blocărilor și a suspendării îngrijirilor non urgente, teama pacienților și a lucrătorilor medicali de a contracta covid, penuria de echipamente și medicamente apărută în urma întreruperilor lanțurilor de aprovizionare.”
Oamenii de știință au spus că deși impactul pandemiei asupra tratamentelor oncologice începe să devină din ce în ce mai clar, numărul real al cancerelor rămase netratate va fi cunoscut abia peste câțiva ani.
Întreruperea diagnosticării și a tratamentelor are un impact asupra supraviețuirii și în cele din urmă a deceselor cauzate de cancer; ca atare, impactul complet al schimbărilor de stadiu al bolii (cu diagnostice întârziate în timpul pandemiei) poate deveni evident doar în anii care urmează”, au spus ei.
Un studiu anterior realizat de Universitatea din Oxford a constatat că restricțiile pandemice au avut un ”impact substanțial” asupra screeningului și diagnosticului cancerului în UK în 2020 și 2021. S-a estimat că, din martie 2020 și până în decembrie 2021 au fost ratate 18000 cancere mamare, 13000 cancere colorectale, 10000 cancere pulmonare și 21000 cancere de prostată.
Dar, ceva nu se leagă aici. Dacă în UK au fost ratate 62000 de cazuri de doar patru tipuri de cancer, la nivel global trebuie să fi fost mai mult de un milion de cazuri, deoarece nu este plauzibil ca UK (cu 0,85 din populația mondială) să aibă 6,2% din diagnosticele de cancer ratate (și asta doar în cazul a doar patru tipuri de cancer). Poate că tocmai de aceea, prof. Lawrence Young de la Universitatea din Warwick spune că ”e posibil ca numărul real al cazurilor de cancer ratate la nivel global să fie mult mai mare.”
Citiți art. integral aici.
P.S. Copiii care s-au născut în timpul lockdownului și au început școala în 2024 nu sunt capabili să răspundă atunci când sunt strigați pe nume. (Conform unor relatări provenite de la patru organizații de caritate – Save the Children, Child Poverty Action Group, the Children’s Rights Alliance for England and the Centre for Young Lives – în urma unui sondaj la care au participat mai mult de 350 de profesori.)
Traducere și adaptare: Nedeea Burcă
Sursa: aici