Acum nouă ani (la 7 ianuarie 2015) apărea cartea lui Michel Houllebecq, Soumission (Supunere), unul dintre cele mai influente romane ale literaturii franceze moderne. Titlu care, pe măsură ce alegerile anticipate din Franța sunt tot mai aproape, începe să se potrivească mănușă.
Romanul nu doar că descrie Franța contemporană într-o manieră neobișnuit de naturalistă și incorectă din punct de vedere politic, dar face și o profeție absolut distopică: anume că fixația progresiștilor francezi în favoarea islamului și împotriva valorilor naționale tradiționale, va conduce, până în cele din urmă, la transformarea Franței într-o republică islamică.
Într-o manieră satirică și provocatoare, copilul teribil al literelor franceze se încumetă să își imagineze ce se va întâmpla. Și, în acest punct, lucrurile devin extrem de interesante.
În 2022, într-un al doilea tur al unor alegeri prezidențiale, scrie Houellebecq, Marine Le Pen se confruntă cu un adversar musulman. Cu sprijinul socialiștilor, al liberalilor și al stângii, puterea este cucerită de Partidul Islamist din Franța, care apoi aplică legea islamică – femeile sunt concediate, universitățile sunt închise și oamenii sunt îndemnați să se convertească la islam.
Cel mai controversat și mai bine vândut scriitor francez în viață – romanul său anterior, La Carte et le Territoire (Harta și teritoriul), câștigase, în 2010, prestigiosul premiu Goncourt – ne sugerează, de fapt, ceva foarte simplu. Elitele franceze urăsc atât de mult valorile conservatoare și tradiția etnică a propriei lor națiuni, încât ar prefera ca țara lor să îmbrățișeze Sharia, decât să redevină un stat național european normal.
Acum, desigur, avem de-a face cu o operă de ficțiune. Dar ne aflăm în anul 2024 și partidul lui Marine Le Pen se află foarte aproape de cucerirea puterii la viitoarele alegeri legisaltive. Și, în timp ce, la începutul acestei săptămâni, Macron a vorbit despre amenințarea unui ”război civil”, în cazul în care extrema dreaptă va câștiga alegerile, extremiștii musulmani au anunțat la rândul lor că, dacă Partidul Adunarea Națională va ajunge să guverneze Franța, atunci vor face ca ”iadul întreg să se reverse pe fața pământului”.
Să sperăm că acestea sunt doar niște exagerări retorice.
Se află oare Franța în pericolul de a fi preluată de extremiști? Cu siguranță, nu. Se vor uni oare, liberalii și stângiștii în spatele unui partid sau candidat musulman? Sau, au ajuns, oare, valorile islamiste predominante în inima UE? Nu și iar nu. Doar bigoții s-ar putea teme de așa ceva.
Houllebecq a fost acuzat deseori de fanatism. De fapt, a fost transformat într-o adevărată ciuca a bătailor, fiind disprețuit, batjocorit și ridiculizat permanent. Dar, poate că unele din spusele sale ar trebui totuși să fie luate în serios.
În ziua apariției romanului Soumission, săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo a apărut cu o caricatură a autorului pe prima pagină și diverse glume pe seama lui și a previziunilor sale. În aceeași zi, redacția revistei a fost atacată de doi frați musulmani, algerieni născuți în Franța, care au ucis 12 oameni și au rănit alți 11.
Așa că ar trebui să ne punem și noi întrebarea formulată de Houellebecq: unde se află granița dintre ficțiune și realitate?
Uneori realitatea depășește ficțiunea într-un mod imprevizibil și chiar irațional. După cum spunea Tom Clancy, un alt romancier celebru, ”diferența dintre realitate și ficțiune constă în faptul că ficțiunea trebuie să aibă sens și să pară credibilă”.
Nimeni nu știe unde vor duce toate aceste conflicte și presiuni politice. Dar noi toți, cetățeni ai Franței, ai Europei, ai Occidentului, trebuie să realizăm că am fost prinși într-o spirală culturală și demografică a morții. Care trebuie oprită. Trebuie să găsim calea de a ieși din acest plonjon letal, altminteri, într-o bună zi ne vom deștepta întrebându-ne ce fel de Franță și ce fel de Europă i-am lăsat să creeze în numele nostru.
Konstantinos Bogdanos este un politician și jurnalist grec, fost membru al Parlamentului Elen.
Traducerea și adaptarea: Nedeea Burcă
Sursa: aici