Conflictul israeliano-palestinian este unul dintre cele mai lungi și mai violente conflicte contemporane. Unul dintre protagoniștii săi este Hamas, autorul atacului brutal asupra Israelului care a declanșat, acum mai bine de o săptămână, războiul din Gaza. Dincolo de opiniile atât de partizane referitoare la tragedia declanșată acum câteva zile, sunt, cred eu, necesare și câteva explicații obiective cu privire la istoria Hamas, la ideologia și obiectivele acestei organizații. Pentru a răspunde acestei nevoi, am tradus pentru dvs. articolul jurnalistului spaniol Sergio García Magariño,
Șapte întrebări și răspunsuri fundamentale despre Hamas
1). Când a fost fondată organiazația Hamas?
Organizația Hamas a fost plănuită de liderul religios Ahmed Yassin și a fost fondată în anul 1987, în timpul escaladării conflictului israeliano-palestinian de atunci. A apărut în opoziție cu Organizația pentru Eliberarea Palestinei, grupul socialist și naționalist condus de Yasser Arafat, care fusese până atunci autoritatea legitimă în rândul palestinienilor. Fondatorii Hamas susțineau că OLP a eșuat în ceea ce privește apărarea adecvată a intereselor poporului palestinian, capitulând în fața a ceea ce ei numeau strategia israeliană de ocupare a teritoriului său.
2).Care este ideologia Hamas?
Ideologia Hamas combină naționalismul cu islamismul politic al Frăției Musulmane din Egipt. În ceea ce privește religia, adepții Hamas sunt salafiți, adică aderă la o interpretare strictă a Islamului. Acesta este motivul pentru care ei aspiră la instaurarea unui stat palestinian guvernat de legea islamică Sharia.
3).Care sunt scopurile Hamas?
Hamas urmărește înființarea unui stat palestinian. Există unele
îndoieli asupra teritoriului avut în vedere deoarece, într-o primă fază, Hamas a cerut ca statul palestinian să ocupe Cisiodania, Gaza și spațiul ocupat acum de statul Israel. De fapt, orgnizația s-au opus cu violență acordurilor de pace de la Oslo, din 1993, dintre Organizația Națională de Eliberare a Palestinei și Statul Israel. În consecință, inițial a refuzat să facă parte din Autoritatea Națională Palestiniană, care începea să câștige recunoaștere internațională – deși nu unanimă – ca autoritate palestiniană legitimă și model al viitorului stat Palestinian.
4).Recunoaște Hamas Israelul?
Deși declarațiile publice ale liderilor Hamas variază, negarea legitimității statului Israel a fost un punct constant de fricțiune în regiune.
5).Care sunt metodele Hamas?
Abordarea Hamas pentru atingerea obiectivelor sale politice combină mobilizarea socială, organizarea și negocierea politică cu utilizarea violenței. Având în vedere că nu exclude utilizarea violenței ca strategie politică în scopul atingerii obiectivelor, este considerat de obicei un grup jihadist.
Modalitățile sale de operare merită o clarificare suplimentară. Hamas nu este un grup jihadist obisnuit, precum Al-Qaeda sau Statul Islamic, care susțin aproape exclusiv lupta armată. Asemenea Frăției Musulmane din Egipt, Hamas este deschis posibilității recurgerii la violență ca strategie însoțitoare a negocierilor politice. Prin urmare, poate candida la alegeri, se poate așeza la masa negocierilor, dar poate de asemenea planifica și desfășura acțiuni teroriste împotriva civililor și a armatei, asemenea celor lansate de curând.
6).Este un grup terorist?
Etichetarea Hamas ca grup terorist este oarecum problematică. Deși comunitatea internațională, reprezentată de organisme internaționale, a depus eforturi pentru a obiectiva și dezvolta o taxonomie riguroasă a terorismului, o asemenea clasificare rămâne ambiguă.
În prezent ONU, împreună cu Uniunea Europeană, SUA, Canada, Japonia, Australia, Paraguay, Organizația Statelor Americane și Egiptul listează Hamas ca organizație teroristă. Alte țări însă, printre care Elveția, Norvegia, Rusia, Brazilia, Turcia și China nu o fac.
Această anomalie în ceea ce privește recunoașterea poate fi explicată mai bine dacă ținem seama de punctul anterior. Frăția Musulmană din Egipt, care este în prezent interzisă, a fost considerată, de asemenea, în diferite momente și de ”jucători” diferiți, drept o mișcare politică legitimă și legală.
7).Este Hamas o mișcare politică?
Hamas se consideră, pe bună dreptate, o mișcare politică. În acest sens, organizația a făcut apel la Curtea Europeană de Justiție pentru a fi scoasă de pe lista UE a grupărilor teroriste, în care fusese inclusă în 2001. În 2014, Curtea a îndemnat UE să elimine provizoriu Hamas de pe listă dar, în cele din urmă, în 2019 s-a decis că ar trebui să rămână acolo, ceea ce înseamnă că, probabil, activele sale vor continua să rămână înghețate.
În Palestina, Hamas a funcționat și ca partid politic. Această situație a culminat în 2006, când a candidat la alegerile din Palestina împotriva celuilalt partid, mai laic, Al-Fatah, și a câștigat cu majoritate absolută. Comunitatea internațională nu a recunoscut însă rezultatele alegerilor. A urmat o criză internă majoră care nu a fost nici până astăzi rezolvată pe deplin. Ca o consecință a acesteia, Al Fatah a continuat să conducă de facto în Cisiordania.
Deși în 2017 Hamas a acceptat din nou Autoritatea Palestiniană ca organism de conducere în Gaza, influența oganizației asupra unei regiuni în care sunt înghesuiți peste două milioane de oameni rămâne decisivă.
Concluzii
Controlul Autorității Naționale Palestiniene (guvernul palestinian recunoscut internațional) asupra teritoriiilor palestiniene este, în general, fragmentat. La aceasta putem adăuga că Hamas, conducătorul de facto al Gazei, a susținut utilizarea violenței și nu a recunoscut legitimitatea Statului Israel (cu toate că, în 2008 a acceptat ideea posibilității unui armistițiu în cazul în care Israelul s-ar retrage pe teritoriul pe care îl ocupa în 1967).
Combinația acestor doi factori formează coloana vertebrală a argumentației prin care Israelul justifică politica dura de izolare și blocada instituită asupra acestei zone timp de zeci de ani, o politică intensificată acum în mod alarmant și îngrijorător ca răzbunare pentru acțiunea teroristă a Hamas.
N.B.