Pe 22 decembrie 1990, ”programul” Televiziunii Române a început cu anunțarea instituirii ”stării de necesitate” pe întreg teritoriul țării. Conform documentului prezentat, erau puse în stare de alarmă toate unitățile de armată, se interziceau întrunirile publice, circulația grupurilor mai mari de cinci persoane, precum și circulația pe timpul nopții, după ora 23.

Protestatarii au ajuns la sediul Televiziunii Române în jurul orei 11 și, la scurt timp după aceea, a început, pe fundalul sonor al Rapsodiei Române, prima transmisie în direct a unei revoluții. Pentru ca, aproximativ o oră mai târziu, să intre în emisie Ion Caramitru și Mircea Dinescu.

Din studiourile televiziunii au intervenit dizidenți reali și dizidenți presupuși, actori, comuniști din eșalonul al doilea al partidului, precum și o gramada de alte personaje cu identitate incertă ale căror intervenții combinate cu ”mesajele de ultimă oră” citite de crainicii televiziunii, au exacerbat pînă la cote insuportabile panica populației.

Nimeni nu verifica veridicitatea mesajelor pe care le transmiteau crainicii televiziunii, zvonurile prezentate ca ”apeluri urgente” și ”comunicări importante” care au provocat haos generalizat. Cum ar fi, de exemplu, ”informațiile” conform cărora ”teroriștii” ar fi otrăvit apa potabilă din diferite orașe ale țării, ar fi aruncat în aer rezerva de sânge de la spitalul Fundeni, ar intenționa să ocupe ”punctul atomic, rafinăria, rezervoarele de cianură, barajul de la Curtea de Argeș”, ceea ce ar duce la ”căderea orașului Pitești de pe harta țării”.

Ca să nu mai vorbim de spectacolul cu fum și efecte pirotehnice din Piața Palatului, cu Ion Caramitru în rolul principal: ”Fraților, nu mai traageeeeeți! Opriți focul! Opriți focul! Opriți focul! Nu mai trageeeeeți, opriți vă rog! Armata e cu noi!”

Și pentru ca tabloul să fie complet, în perioada imediat următoare, au urmat ”știrile”, transmise și de majoritatea televiziunilor din Europa, de Europa Liberă precum și de presa scrisă din țară și din străinătate, privitoare la numărul de morți, care mergeau până la câteva zeci de mii. Cetățeni torturați, copii împușcați, desfigurați cu acid, mii de cadavre incinerate și aruncate în canale…

Românii trăiau un moment de isterie colectivă care, pe moment, nu le permitea să-și pună întrebări privitoare la veridicitatea sau plauzibilitatea tuturor acelor informații, sau cui anume i-ar folosi toată acea colosală propagandă neagră.

Tot ceea ce știm este că, în aceeași perioadă, s-au prăbușit, în lanț, și restul regimurilor totalitare din acest spațiu geopolitic, cauzele schimbării rămânând, de asemenea, mai mult sau puțin enigmatice.

Puțini își mai amintesc că pandemia SIDA (primele cazuri de infecție au fost raportate în 1981) a fost folosită, în perioada anterioară prăbușirii comunismului din Europa de Est, în războiul politic dintre SUA și URSS, mașina de propagandă a KGB promovând intens narațiunea conform căreia virusul SIDA fusese ”scăpat”din laboratoarele Pentagonului, care încerca să creeze noi arme biologice.

Astăzi, pandemia covid 19 oferă, de asemenea, prilejul unor ”răfuieli” similare.

Astfel, încă din februarie, un diplomat chinez afirma că virusul a fost adus de către soldații americani, cu prilejul olimpiadei militare organizate în toamna anului precedent în Wuhan. Iar Donald Trump replica fulgerător, tot pe Tweeeter, folosind, pentru prima dată, sintagma de virus chinezesc.1

Acesta a fost semnalul intensificării, pe fundalul pandemiei de covid 19, a unui mai vechi război economic în cadrul căruia, pe lîngă cele două mari puteri beligerante, Rusia și UE încearcă, de asemenea, să-și promoveze obiectivele politice și economice.

Așa se explică isteria din presă, informațiile contradictorii, deciziile și declarațiile lipsite de logică ale politicienilor care nu știu pe cine să servească mai întâi, criza medicală însăși – cât se poate de reală altminteri! – fiind instrumentată ideologic și ”evoluând” aberant, în funcție de situația de pe ”front”.

La fel ca în 1990, România se zbate neputincioasă, ca o găină fără cap, având în frunte politicieni de duzină, fără viziune, imensa lor majoritate aserviți vizibil unor interese străine și o populație isterizată care, în loc să ceară explicații și să impună conducătorilor un comportament cel puțin decent, se lasă mânată cu biciul, întocmai ca o cireadă de vite.

Virusul covid 19 există și e periculos. Ceea ce nu justifică manipulările numărului de morți. (A apărut, între timp, o nouă înregistrare buclucașă-vezi inregistrarea aici cu dl Tătaru, care spune că toți decedații trebuiesc declarați ca fiind victime ale coronavirusului – dacă nu cumva acum, când dr. Streinu Cercel a dispărut din peisaj, n-o fi vorba, totuși, despre vreo clonă extraterestră de-a domniei sale –, după cum există mărturiile rudelor și prietenilor noștri din străinătate, care observă cu toții același lucru).

     Nu justifică nici manipularea prin  teroare, nici sacrificarea sutelor de mii de bolnavi, care nu mai pot fi tratați corespunzător în această perioadă, în ciuda faptului că, în 2019, încasările la bugetul de sănătate au fost de peste 13 miliarde de euro.

Și, în niciun caz nu justifică distrugerea totală a economiei românești, pentru a doua oară într-un interval de numai 30 de ani.