Tamás Orbán

Ombudsmanul european Emily O’Reily a mustrat instituțiile media pentru că nu au cerut socoteală Comisiei Europene atunci când Ursula von der Leyen a refuzat să facă publice mesajele schimbate cu CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, prin intermediul cărora a fost negociat cel mai mare contract de achiziție de vaccinuri din UE, în valoare de 1,8 miliarde de euro.

Au trecut mai bine de doi ani de la declanșarea scandalului, denumit adesea ”Pfizergate”. De fapt, președinta Comisiei nu doar că a comandat cantități enorme de vaccinuri anticovid pe banii contribuabililor – forțând țările să arunce sute de milioane de doze expirate – ci că, mai mult decât atât, a făcut acest lucru în timp ce negocia prețul cu CEO-ul Companiei (și partenerul de afaceri al soțului ei) prin mesaje al căror conținut a rămas necunoscut opiniei publice.

Comisia Europeană spune că ”nu posedă nicio înregistrare”, câtă vreme SMS-urile sunt, prin natura lor, ”de scurtă durată” (adică nu sunt supuse obligației de evidență a documentelor).

Cazul a fost adus în fața Ombudsmanului european în septembrie 2021 și a fost închis în iulie, anul trecut, după ce acesta a declarat oficial ”administrare defectuoasă” din partea Comisiei și a solicitat în mod repetat căutarea și publicarea textelor.

Dar… prea puțin i-a păsat Comisiei. Conform explicațiilor primite de către The European Conservative din partea biroului lui OReilly, Ombudsmanul nu are nicio posibilitate de a o trage la răspundere pe von der Leyen, poate doar să atragă atenția asupra situației și să emită ”recomandări”.

Acesta fiind și motivul pentru care OReilly a apelat la mass media, întrebându-se – cu prilejul unui eveniment organizat recent de consultanța strategică SEC Newgate, cu sediul la Bruxelles – care ar putea fi motivele tăcerii jurnaliștilor atunci când vine vorba despre von der Leyen, implicată în, probabil, cel mai mare scandal de corupție din istoria UE. În continuare, ea a spus că, deși este la curent cu strategia Comisiei de a obstrucționa mass media, astfel încât von der Leyen să nu poată fi trasă la răspundere pentru nimic, este totuși uimită de felul în care o figură atât de proeminentă poate să rămână impasibilă cu privire la situația acestor mesaje.

Miercuri, OReilly și-a prezentat darea de seamă specială în cadrul comisiei pentru libertăți civile (LIBE) a Parlamentului European – doar a doua de acest tip în ultimii zece ani – vorbind în special despre revoltătoarea lipsă de transparență a cercurilor decizionale ale UE.

Conform dării de seamă a ombudsmanului, Comisia și-a făcut un obicei de a nu răspunde la timp solicitărilor privind libertatea de informare (FOI). În 85% din cazuri fiind vorba despre ”întârzieri sistemice”, 60% dintre acestea având nevoie de mai mult de 60 de zile lucrătoare pentru a fi rezolvate, în ciuda termenului legal de 15 zile.

La audiere, OReilly le-a cerut europarlamentarilor să se alăture luptei sale împotriva corupției din UE:

Această dare de seamă se constituie într-o soluție de ultimă instanță. Natura și amploarea administrării defectuoase pe care am constatat-o necesită o dezbatere publică mai largă și un control parlamentar atent, deoarece schimbul instituțional și dialogul normal nu au reușit să rezolve problema.

În conformitate cu Regulamentul [UE], accesul [la documente] nu este opțional, este o regulă… Comisia, la cele mai înalte niveluri, ar trebui să demonstreze în declarațiile sale publice și în practică că transparența este o regulă și o prioritate pentru instituție.”

Traducere și adaptare: Nedeea Burcă

Sursa: aici

Tamás Orbán este jurnalist politic la The European Conservative și locuiește la Bruxelles. Născut în Transilvania (România), a studiat istoria și relațiile internaționale la Cluj și a lucrat pentru mai multe institute de cercetare politică din Budapesta. Este interesat de evenimentele curente, mișcările sociale, geopolitica și securitatea Europei Centrale.