Mark Zuckerberg, fondator, președinte și CEO al MetaPlatforms (care cuprinde Facebook, Instagram și WhatsApp), i-a trimis de curând o scrisoare lui Jim Jordan, președintele republican al Comisiei Afacerilor Judiciare. Cum Zuckerberg este un om ocupat, epistola în cauză nu a fost una de toate zilele, părând mai degrabă o mărturisire.
De fapt, Zuckerberg recunoștea că, în 2021, Facebook a cedat presiunilor guvernamentale, venite în special din partea Casei Albe (Biden), cu privire la anumite postări referitoare la virusul covid 19, ”inclusiv cele de satira si umor”. Compania s-a făcut vinovată, de asemenea, de retrogradarea în News Feed a relatărilor despre laptopul lui Hunter Biden, alegând să dea crezare aserțiunilor FBI că era vorba despre o dezinformare rusească. Zuckerberg spune că, practic, s-au înșelat în ambele cazuri, dar nu o vor mai face.
Cea mai generoasă interpretare a acestei întâmplări este că, iată, un cetățean onest, care se întâmplă să fie și al patrulea cel mai bogat om din lume, a recunoscut că el și oamenii lui au făcut unele lucruri care, retrospectiv, par a nu fi fost cea mai bună alegere (având în vedere ceea ce s-a aflat între timp). Dar, hei, a învățat din greșelile sale și noi toți ar trebui să ne simțim mai bine că Zuckerberg și companiile sale au recunoscut că s-au înșelat (ceea ce era oarecum de înțeles în circumstanțe atât de dificile).
Totuși, în pofida acestei scrisori destul de anodine altminteri, există câteva uzanțe prețuite în SUA, printre care aceea a libertății de exprimare și aceea a respectării statului de drept. Să vorbim mai întâi despre statul de drept.
Într-un număr recent al revistei Touchstone, profesorul de drept Adam J MacLeod subliniază modul în care ideea de guvernare prin lege a apărut în timul domniei împăratului Justinian (485-565). Justinian a ordonat afișarea, în locurile publice, a 12 tăblițe de fildeș, care conțineau un rezumat concis al legilor țării. Toate disputele urmau să fie rezolvate în funcție de ceea ce spuneau tăblițele și nu de ceea ce spuneau puternicii zilei.
Punând rațiunea mai presus de putere, statul de drept a plasat oamenii pe picior de egalitate. Țăranul era de acum capabil să se apere împotriva unui domn puternic care dorea să îi ia pământul, dacă putea arăta că încercarea domnului era împotriva legii. MacLeod admite că, de la sfârșitul anilor 1800, jurisprudența a abandonat, în mare măsură, elementele fundamentale care susțineau statul de drept, unele vestigii ale acestuia rămânând, totuși, în practică. Oricum, nu lui Zuckerberg avem să-i mulțumim pentru acele vestigii!
Deși Facebook nu este o filială a guvernului, cedând presiunii guvernamentale, a acționat ca un agent guvernamental. Iar cvasi-monopolul său pe rețelele sociale i-au dat posibilitatea de a cenzura punctele de vedere neagreate ale celor l-au luat în derâdere pe Anthony Fauci, de pildă, sau pe alți protagoniști proeminenți ai nebuniei Covid 19. Unde era tăblița de fildeș de care ar fi putut să se prevaleze o revistă satirică precum Babylon Bee, în momentul dispariției postărilor sale? Singura opțiune ar fi fost începerea unui proces care putea dura ani de zile și care ar fi costat, cu siguranță tone de bani, pentru un rezultat, în cele din urmă, egal cu zero.
Atât despre statul de drept.
Unii ne pot contrazice spunând că principiul libertății de exprimare nu se aplică companiilor private precum Facebook, deoarece o entitate privată poate permite sau interzice orice dorește și poate fi oricât de capricioasă are chef. Dacă Facebbok ar avea anvergura ziarului local din orașul meu, San Marcos Daily Record, acest argument ar putea avea greutate. O fițuică locală care alege în mod arbitrar ceea ce publică nu este mare lucru. Dar Facebook, deși nu este singura rețea socială, este de departe una dintre cele mai mari, iar cenzura sau lipsa acesteia influențează enorm discursul public, atât în Statele Unite, precum și în multe alte țări cu mai multă sau mai puțină tradiție a libertății de exprimare.
Încă o dată, Facebook nu este o entitate guvernamentală dar, atunci când întreprinde acțiuni la presiunea guvernului, (prin mijloace legale sau doar intervenții), devine un agent al guvernului respectiv. Și, deși este poate adevărat că Facebook nu a încălcat Primul Amendament (acesta interzicând doar Congresului să facă legi care reduc libertatea de exprimare), conform spiritului legii, guvernul federal în ansamblul său ar trebui să se abțină de la suprimarea libertății oamenilor.
În această situație, există două extreme opuse punctului confuz și încurcat în care ne aflăm în prezent.
Una dintre acestea ar consta în tratarea majorității monopolurilor de tipul Facebook ca transportatori obișnuiți, așa cum era vechiul sistem de telecomunicații. Cu foarte puține excepții, nimeni nu a reglementat vreodată ceea ce se putea spune la telefon. În această situație, facebook și-ar concedia toți moderatorii, reținând doar inginerii capabili să împiedice hackerii să prăbușească întregul sistem. În afară de asta, oricine ar putea spune orice despre oricine. Zuckerberg nu ar cenzura nimic și pun pariu că ar fi ușurat să scape de această micuță corvoadă.
Cealaltă extremă ar putea fi stabilirea unor reguli explicite, de tipul celor 12 tablete, pe toate rețele sociale, cu privire la ceea ce se poate spune sau nu pe ele. Avem ceva asemănător în reglementările a ceea ce poate fi spus sau afișat la televiziunile publice ( nu cele prin cablu). Este vorba despre conținutul indecent sau obscen dar, într-o republică poți vota pentru orice reglementări vrei.
Aceasta ar fi o întoarcere la zilele de dinainte de dereglementare ale liniilor aeriene și ale seviciilor telefonice ineficiente, dar de încredere. Ar fi mai plictisitor și mai previzibil, dar există și lucruri mai rele decât plictiseala.
De fapt, nu se va întâmpla nimic din toate acestea, iar actuala inacțiune guvernamentală, aproape totală, în ambele direcții, lasă un vid politic în care Mark Zuckerberg, împăratul rețelelor sociale, va continua să facă ceea ce crede el că e mai bine, iar noi ceilalți va trebui să ne descurcăm pur și simplu cu asta. Iar statul de drept și libertatea de exprimare vor continua să aibă de suferit.
Kaydee a lucrat în industrie și ca inginer consultant. În prezent, predă cursuri de inginerie la Texas State University, San Marco, Texas
Traducerea și adaptarea: Nedeea Burcă
Sursa: aici