Guvernul israelian a aprobat duminică, 13 septembrie o nouă stare de urgență, care va dura trei săptămâni, începând de vineri 18 septembrie și până la 11 octombrie, o zi după sărbătoarea de Simhat Tora.

Regulile și restricțiile nu au fost deocamdată emise, cea ce înseamnă că unele dintre detaliile de mai jos, care cuprind informațiile unei declarații oficiale publicate de premierul Benjamin Netanyahu duminică, pot fi, încă, modificate.

La două săptămâni de la instaurarea stării de urgență, membrii cabinetului se vor întâlni pentru o evaluare a situației.

Lockdown-ul actual va fi mai puțin restrictiv decât cel din luna martie. Astfel, prima dată oamenii nu puteau ieși la plimbare decât la 100 de metri în jurul caselor, iar acum vor avea voie să meargă 500 de metri. De asemenea, activitatea sportivă individuală va fi permisă, fără niciun fel de limitări de distanță.

Oamenii vor avea voie să meargă la lucru, indiferent de distanță, sau pentru cumpărături esențiale (în special alimente și medicamente), dar și pentru a dona sânge, pentru a participa la o demonstrație, pentru a obține servicii de asistență socială, pentru a participa la proceduri legale sau la înmormântarea unei rude de gradul1, pentru a oferi servicii esențiale, asistență sau pentru a asigura transferul de la un părinte la altul al minorilor ai căror părinți sunt divorțați.

Este autorizată deplasarea femeilor la băile rituale religioase.

Este permisă și participarea la demonstrații , guvernul având autoritatea de a limita numărul participanților și de a asigura distanțarea fizică dintre protestatari.

Sunt permise adunările de până la 10 persoane în interior și până la 20 în aer liber, iar serviciile religioase în sinagogi vor fi permise pe baza limitărilor actuale existente în diversele zone ale țării, desemnate ca ”zone roșii”, permitând până la 10 persoane într-un spațiu închis.

În timpul sărbătorilor religioase grupurile de până la 20 de persoane se vor putea ruga în aer liber, pentru interior restricțiile variind în funcție de zonă. În locațiile care nu se află într-o zonă roșie, rugăciunile unor grupuri de până la 25 de persoane vor fi permise în interior, numărul grupurilor depinzând de mărimea spațiilor, precum și de numărul de intrări.

Cum deplasarea pentru mese sau vizite nu e permisă mai departe de 500 de metri, reuniunile de familie vor fi, în majoritatea cazurilor, prohibite.

Vor rămâne deschise doar serviciile esențiale, însă diversele companii și restaurante vor putea să efectueze livrări.

Grădinițele și școlile vor funcționa online, excepție făcând copiii cu nevoi speciale care vor putea merge la școală pentru a beneficia de tratamentul și asistența individuală la care au dreptul.

Nu s-a luat deocamdată nicio decizie privitoare la facilitățile sportive, la parcuri, locuri de joacă și plaje.

Transportul public va continua să funcționeze, dar pe o bază limitată.

Părăsirea razei de 500 de metri fără un motiv prevăzut în excepții va face obiectul unei amenzi de 500 de shekeli (aprox. 145 USD), iar refuzul de a respecta ordinul unui ofițer de poliție va fi supus unei amenzi de 1000 de shekeli.