Cine este, de fapt, Bill Gates?

Pare o întrebare ciudată, dar cea mai importantă dintre cele care îl vizează.

Erou sau ticălos?

Mare filantrop ori dimpotrivă, un corsar fără suflet?

Milostiv și iubitor de oameni sau doar un psihopat  lipsit de scrupule?

Răspunsul la aceste întrebări depinde de felul în care vi-l imaginați. Mogulul Microsoft a devenit testul Rorschach al Americii și chiar al întregii lumi. Astfel, unii îl văd ca pe un nelegiuit periculos, iar ceilalți ca pe un ochelarist smerit, cu pulovăr tricotat.

Ca de obicei, adevărul se află undeva la mijloc.

Într-o epocă a teoriilor conspirației și a extremismului de toate culorile, nuanțele – mai cu seamă atunci când e vorba despre Gates – sunt adesea omise din conversație.

Chiar dacă, în acest moment, el a devenit oaia neagră a presei, lucrurile nu au stat dintotdeauna așa. Înainte de divorț, presa mainstream obișnuia să îl acopere cu elogii, iar jurnaliștii de stânga compuneau articole mirobolante despre el și despre nobilele sale strădanii de a transforma lumea într-un loc mai sigur și mai verde.

Având în vedere faptul că fundația Gates a făcut numeroase donații către marile rețele media de tipul Al Jazeera, BBC, National Journal, ProPublica, The Atlantic, The Guardian și Financial Times, pentru a numi doar câteva dintre ele, poate că felul în care a fost elogiat merită o examinare ceva mai atentă.

Marile acaparări de terenuri

Faptul că Gates a devenit deja cel mai mare proprietar privat de terenuri agricole din SUA, nu putea să rămână neobservat. Așadar, indiferent de felul în care ne raportăm la persoana lui, e firesc să ne întrebăm, ce face, de fapt, cu atâta pământ?

În luna aprilie a acestui an, utilizatorii site-ului Reddit au avut șansa de a-i pune chiar această întrebare. La care bărbatul de 65 de ani a răspuns declarându-și interesul pentru știința semințelor și dezvoltarea biocombustibililor:

Sectorul agricol este foarte important”, a asigurat el comunitatea Reddit.

Da, cu siguranță așa stau lucrurile și tocmai asta face ca achizițiile sale să fie atât de interesante.

Dar, de ce oare și-a concentrat Gates atenția asupra terenurilor micilor fermieri ”bogați în active, dar săraci în numerar și care, unii dintre ei, se luptă din greu cu actualele realități economice?

Pământul, în primul rând, este o investiție foarte solidă. Așa cum scrie Seth Williams, un investitor foarte priceput, ”atunci când cumpărați o bucată de teren la prețul corect, nu trebuie să plătiți nici facturi de utilitate și nici ipoteci, costul asigurării proprietății este nominal, iar taxele sunt incredibil de mici. Deci, dacă doriți să vă plasați banii undeva, în siguranță, și să uitați apoi de acest lucru, pământul ar putea fi chiar investiția mult dorită.

Pământul, în comparație cu investițiile în industrie, de exemplu, nu necesită nici activități de mentenanță. Când ne întrebăm de ce Gates cumpără atât de mult teren, trebuie să ne reamintim că el este neîndurător în privința afacerilor, banii au fost întotdeauna motivatorul său principal.  Și, apropos, puloverele alea tricotate nu sunt deloc ieftine!

O mare parte din averea lui Gates este gestionată de mai bine de 25 de ani, de Michael Larson, care a lucrat în Consiliul de administrație al Colegiului Claremont McKenna și care este, acum, directorul de investiții al Fundației Gates. Când vine vorba despre diversificarea portofoliului lui Bill, achiziția de terenuri pare a fi o zonă de maximă concentrație.

Despre asta este vorba! După cum remarca Joel Kotkin, Uber-geograful Americii, trăim în epoca neo-feudalismului, marcată inexorabil de o reîntoarcere înspre o mai mare concentrare a bogăției și proprietății, mobilitate redusă ascendentă, stagnare demografică și intensificare a dogmatismului. Decalajul dintre iobagi și aristocrație crește într-un ritm alarmant, iar marile achiziții de pământ devin tot mai frecvente.

Am crescut la o fermă și sunt perfect conștient de atracția exercitată de pământ, felul în care acesta simbolizează puterea economică, politică și socială. Achiziționarea de terenuri transmite un mesaj clar: Sunt mai puternic decât tine. E adevărat că trăim în aceeași țară, dar eu sunt regele propriului meu stat suveran.

Mai sus pomenitul Joel Kotkin este, probabil, cel mai calificat să comenteze motivele pentru care Gates a cumpărat atât de mult pământ. Și, din fericire, a acceptat să răspundă la câteva din întrebările mele referitoare la acest subiect:

Lorzii au nevoie de domeniile lor”. Este îngrijorător, avertizează el, că oamenii aflați în poziții de putere extremă pot fi motivați să ”modeleze” felul în care trăiesc hoi polloi (plebea).

Deci, dacă Bill Gates își dorește să modeleze viața americanilor, cum ar putea arăta, oare, acest proces?

Nu prea grozav, judecând după felul în care a modelat alte regiuni ale lumii. Amintiți-vă că vorbim despre un om care a cheltuit miliarde de dolari pentru dezmembrarea sistemelor tradiționale de agricultură, afectând în mod direct viața a milioane de oameni, dintre care mulți trăiesc deja într-o sărăcie extremă.

În 2020, cercetătorii au examinat influența Fundației Gates pe continentul african. Raportul, intitulat Promisiuni false: Alianța pentru o Revoluție Verde în Africa a constatat că, de fapt, numărul de oameni care suferă de foame extremă a crescut, în fiecare dintre cele 18 țări în care a operat și continuă să opereze Fundația Gates. Așadar, în loc să ajute acei oameni, Bill Gates pare să le facă rău.

Anul trecut, în ianuarie, Fundația Gates a lansat proiectul ”Gates AG One”, cunoscut și sub numele de ”The Bill and Melinda Gates Agricultural Innovations LLC”.

Dar oare cine conduce Gates AG One? Nici mai mult nici mai puțin decât Joe Cornelius, cândva director pentru dezvoltare internațională la Monsato. Da, Monsato, acea companie cunoscută pentru teribilul său record de mediu, înclinația pentru pesticide periculoase și disputele sale cu fermierii locali. Dar Bill Gates tocmai a publicat o carte intitualtă How to avoid a Climate Disaster. De ce l-ar fi angajat atunci pe Cornelius, un individ care pare a întruchipa antiteza a tot ceea ce crede?

E foarte simplu. Aparențele pot fi înșelătoare. Gates este un personaj extrem de contradictoriu – un activist de mediu cu o amprentă de carbon uriașă, un filantrop finanțator de vaccinuri care refuză să împărtășească tehnologia brevetelor cu persoanele care au cea mai mare nevoie de ele, un risipitor care aruncă cu miliardele dar care pare să se îmbogățească tot mai mult, cu fiecare an care trece.

Gates ne asigură că vrea să înceapă o ”revoluție verde”, contribuind astfel la hrănirea înfometaților din întreaga lume. În mod ironic, această ”revoluție verde” se bazează în mare măsură pe utilizarea îngrășămintelor dăunătoare și a pesticidelor periculoase. Va fi mai multă mâncare, deci mai multe profituri. Dar, care va fi prețul real, plătit de oamenii din intreaga lume, inclusiv de americani? Având în vedere faptul că Gates deține sute de mii de acri de pământ, avem toate motivele să fim teribil de îngrijorați.

Îngrășămintele chimice contaminează apele și joacă un rol semnificativ în dezvoltarea bolii Alzheimer și a tulburărilor hemoglobinei. Totodată, pesticidele care adesea urcă în atmosferă la scurt timp după aplicare, pot parcurge distanțe de până la 8 km, așezându-se pretutindeni: pe locurile de joacă ale copiilor, pe rufelele întise la uscat, pe gazon. Cercetătorii avertizează că prezența pesticidelor în mediul înconjurător este asociată cu leucemia, limfomul, cancerul cerebral, cel al sânilor, cancerul de prostată, cancerul testicular și cancerul de ovare. Vătămarea reproductivă cauzată de pesticide include defecte congenitale, avort spontan, sterilitate și infertilitate.

Dar, așa cum arată rapoartele recente, obsesia lui Gates pentru cumpărarea și cultivarea terenurilor agricole pare să fie destul de limpede. Miliardarul și-a dorit întotdeauna, cu disperare, un Premiu Nobel pentru Pace, și ce altă modalitate de a-și adjudeca mult dorita distincție ar putea fi mai eficientă decât eradicarea foametei (indiferent cu ce preț)? Or, la ora actuală, Gates nu este doar cel mai mare latifundiar de pe mapamond, ci, mai mult decât atât, el controlează chiar rezervele de semințe ale lumii. Literalmente. Așadar, hrănește cât mai multe guri, adună laude nemăsurate și întărește-ți puterea. Nu contează nici minciunile, nici furtul și nici înșelătoria toate acestea devin pe deplin scuzabile atunci când este vorba despre câștigarea măreției.

Înainte de a scrie articolul am contactat-o pe Vandana Shiva, om de știință indian și critic vocal al lui Bill Gates, solicitându-i câteva comentarii cu privire la această chestiune. Întrebată fiind de ce crede că magnatul are nevoie de atâta pământ, Shiva a răspuns:

În primul rând pentru că pământul (biodiversitatea) pot fi astfel transformate în simple resurse aflate în propriu-i portofoliu și, în al doilea, pentru că asta îi permite să modeleze viitorul agriculturii. Shiva crede că Gates pregătește terenul pentru ”agricultura digitală”, ”falsă verde și bazată pe pseudo soluții la schimbările climatice.” Poluatorii vor continua să polueze și, de asemenea, să acapareze pământul celor mai puțin înstăriți.” Shiva este, de asemenea, îngrijorată de faptul că ”falsa știință”, împreună cu ”falsa contabilitate” sunt utilizate pentru crearea unui ”imperiu în care toate resursele, inclusiv pământul, vor apaține miliardarilor.”

Pe scurt, așa cum ne avertizează Forumul Economic Mondial, în curând ”nu veți mai deține nimic”. Și, având în vedere că Bill Gates este un colaborator asiduu al agendei acestuia, nu trebuie să fii neapărat un conspiraționist sărit de pe fix pentru a-i înțelege motivațiile.

John Mac Ghilionn

Traducere și adaptare: Nedeea Burcă

Sursa: aici