Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a acționat, în această săptămână, conform așteptărilor și a declarat variola maimuțelor (Mpox) o urgență de sănătate publică de interes internațional. Așadar, o problemă apărută într-un număr mic de țări africane, care a ucis în acest an aproximativ același număr de oameni care mor la fiecare patru ore de tuberculoză, a ajuns să domine știrile internaționale. Acest lucru stârnește, în anumite cercuri, multă neliniște și adversitate la adresa OMS. Deși justificate, acestea sunt în mare parte direcționate greșit. În realitate, cei de la OMS și de la Comitetul de urgență al RSI au puțină putere reală – ei, pur și simplu, urmează un scenariu scris de sponsorii lor. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor african, care a declarat, de asemenea, starea de urgență, se află într-o poziție similară.Variola maimuțelor este reală și are nevoie de soluții locale și proporționale. Dar există o problemă mult mai mare decât boala în sine sau decât OMS, și această problemă nu poate fi rezolvată decât dacă o înțelegem.

Variola maimuțelor care, din considerente de corectitudine politică, este numită acum Mpox, este cauzată de un virus despre care se crede că infectează, de obicei, rozătoarele africane, cum ar fi șobolanii și veverițele. Se transmite frecvent la oameni, care o pot pasa unii altora. Simptomele sale variază, de la foarte ușoare, cum ar fi febra și durerile musculare, până la unele foarte severe, cu o erupție cutanată caracteristică și care pot fi, uneori, cauzatoare de moarte. Diferitele variante ale virusului produc uneori simptome puțin diferite. Boala se răspândește inclusiv prin raporturi sexuale, iar OMS a declarat, acum doi ani, urgență de sănătate publică pentru o variantă care era, în mare parte, transmisă de bărbații care fac sex cu alți bărbați. Focarele actuale implică, de asemenea, transmiterea sexuală, dar și transmiterea către alte contacte apropiate, extinzându-și potențialul de a face rău. Copii sunt afectați și suferă consecințele cele mai grave, poate din cauza problemelor de imunitate scăzută și a efectelor malnutriției și a altor boli.

Realitatea din Republica Democratică Congo

Actuala urgență de sănătate publică de interes internațional a fost precipitată în principal de focarul aflat în curs de desfășurare în Republica Democratică Congo, deși există focare cunoscute și în alte țări din apropiere. În acest an, în RDC, au murit din cauza variolei maimuțelor aproximativ 500 de persoane, peste 80% copii sub 15 ani. În aceeași perioadă, tot aici au murit și aproximativ 40 000 de mii de copii sub cinci ani, din cauza malariei. Decesele cauzate de malarie s-au datorat, în principal, lipsei de acces la produse foarte de bază, cum ar fi testele de diagnosticare, medicamentele antiamalarice și plasele insecticide, deoarece, la nivel global, controlul malariei este subfinanțat cronic. Malaria este aproape întotdeauna prevenibilă sau tratabilă, dacă există resurse suficiente pentru aceasta. Totodată, în perioada în care au murit 500 de oameni din cauza variolei maimuțelor, sute de mii au murit, în RDC și în țările africane din jur, din cauza tuberculozei și a virusului HIV, a malnutriției și a apei contaminate. Numai tuberculoza ucide, în fiecare an, aproximativ 1,3 milioane de oameni la nivel global, ceea ce reprezintă o rată de aproximativ 1.500 de ori mai mare decât aceea a variolei maimuțelor în 2024.

Populația Republicii Democratice Congo se confruntă, de asemenea, cu o instabilitate crescută generată de masacre și violuri, cauzate în parte, de înfruntările pentru componentele bateriilor necesare Agendei Verzi a Europei și Americii de Nord. Aceste este contextul în care trăiesc în prezent oamenii din RDC și populațiile din apropiere care, evident, ar trebui să fie principalii factori de decizie în ceea ce privește focarul de variola maimuțelor.

O industrie produce doar marfa pentru care este plătită

Pentru OMS și industria internațională de sănătate publică, variola maimuțelor prezintă, însă, o imagine foarte diferită. Ei lucrează acum pentru un complex industrial pandemic, construit din interese politice și private, pe cenușa sănătății publice internaționale. Acum patruzeci de ani variola maimuțelor ar fi fost privită în context, proporțional cu bolile care scurtează speranța generală de viață, cu sărăcia și dezordinea civilă care le perpetuează. Mijloacele media abia ar fi menționat boala, deoarece se bazau pe impact și încercau să ofere analize independente. Acum, industria sănătății publice este dependentă de situații de urgență. Aceasta și-a petrecut ultimii 20 de ani construind agenții inaugurate la reuniunile Forumului Economic Mondial și concentrate exclusiv pe dezvoltarea de vaccinuri și extinderea capacității de a detecta și distinge tot mai mulți viruși și variante ale acestora. Acest lucru este susținut de amendamentele recent adoptate la Regulamentul Internațional de Sănătate (IHR).

Îmbunătățirea nutriției, a salubrității și a condițiilor de viață a generat o durată de viață mai lungă în țările occidentale, dar astfel de măsuri nu se pot armoniza cu abordarea colonială a afacerilor mondiale, în care bogăția și dominanța unor țări depind de sărăcia altora. Pentru menținerea acestei stări de lucruri este nevoie de o paradigmă în care luarea deciziilor să fie în mâinile unor stăpâni birocratici și corporativi îndepărtați. Sănătatea publică are o istorie nefericită de susținere a unor asemenea abordări, cu restrîngerea luării deciziilor locale și împingerea unor produse așa zis salvatoare. Iar acum avem mii de funcționari din domeniul sănătății publice – de la OMS la institute de cercetare și organizații neguvernamentale, companii comerciale și fundații private – dedicați în primul rând găsirii de ținte pentru Pharma, atragerii finanțărilor publice și apoi dezvoltării și vânzării tratamentului. Noua agendă a pandemiilor, demonstrată cu succes prin reacția la covid 19, se bazează pe această abordare. Justificarea salariilor implicate necesită detectarea focarelor, o exagerare a impactului probabil al acestora și, apoi, instituirea unor soluții care implică cumpărarea obligatorie a unor produse – mai ales vaccinuri.

Sponsorii acestui întreg proces – țări cu industrii farmaceutice mari, investitori farmaceutici și companiile farmaceutice însele – și-au dobândit puterea sponsorizînd mass media și politicienii, pentru a se asigura că această abordare funcționează. Dovezile despre scopurile acestui model și daunele pe care le provoacă pot fi ascunse în mod eficient de ochii populației de către industriile media subordonate. În Republica Democratică Congo, oamenii care au suferit multă vreme de pe urma războiului și a extractorilor de minerale, și care au înlocuit un regim colonial extrem de brutal, trebuie să facă față acum și escrocilor Pharma.

Ce putem face

In timp ce variola maimuțelor este concentrată în Africa, efectele corupției din sănătatea publică sunt globale. În viitorul apropiat, gripa aviară va urma probabil același curs. Armata de cercetători special plătiți pentru a găsi cât mai multe focare își va face treaba. Deși riscul pandemiilor nu este semnificativ diferit față de acum câteva zeci de ani, în prezent există o industrie care depinde de schimbarea felului în care gândiți. După cum s-a văzut și în timpul pandemiei de covid 19, este vorba despre bani și putere la un nivel egalat doar de regimurile fasciste similare din trecut. Eforturile care se fac actualmente în țările occidentale, de denigrare a conceptului de liberă exprimare, de criminalizare a dizidenței și de instituire a pașapoartelor sanitare, pentru a controla mișcarea, nu sunt noi și nu sunt în niciun fel deconectate de inevitabilitatea declarării de către OMS a variolei maimuței drept o urgență de sănătate publică de interes internațional. Nu mai trăim în lumea de acum douăzeci de ani.

Sărăcia și forțele externe care beneficiază de război, precum și bolile provocate de acestea vor continua să lovească poporul congolez. Daca se va institui o campanie de vaccinare în masă, ceea ce este foarte probabil, aceasta se va face cu prețul deturnării resurselor financiare și umane de la alte amenințări, mult mai mari. Acesta este motivul pentru care luarea deciziilor trebuie centralizată undeva departe de comunitățile afectate. Prioritățile locale nu se vor potrivi niciodată cu acelea de care depinde extinderea industriei pandemice. În Occident trebuie să trecem de la a da vina pe OMS și să abordăm realitatea care se desfășoară în jurul nostru. Cenzura este promovată de jurnaliști, instanțele servesc agende politice, iar conceptul de naționalitate, de care depinde democrația, este demonizat. O agendă fascistă este promovată în mod deschis de cluburi corporative precum Forumul Economic Mondial și reluată de instituțiile internaționale înființate după cel de-al Doilea Război Mondial special pentru a se opune acesteia. Dacă nu putem vedea acest lucru, sau dacă refuzăm să îl înfruntăm, vina va fi doar a noastră. Votăm pentru aceste guverne și acceptăm fraude evidente, dar am putea alege să nu facem acest lucru.

În ceea ce privește poporul din Congo, copiii săi vor continua să moară din cauza variolei maimuțelor, a malariei și a tuturor bolilor care asigură câștigurile unor companii îndepărtate care fabrică produse farmaceutice și baterii. Congolezii pot ignora dispozițiile date de slugile Oamenilor Albi de la Davos, care vor dori să îi injecteze, dar nu pot ignora sărăcia și nici dezinteresul pentru soarta lor. Ca și pe vremea pandemiei de covid, acum vor deveni mai săraci, deoarece Google, The Guardian și OMS au fost cumpărate cu mult timp în urmă și acum îi servesc pe alții. Singura speranță reală constă în ignorarea minciunilor și a declarațiilor goale, în refuzul nostru de a ceda în fața fricilor neîntemeiate care ni se inoculează. În sănătatea publică și în societate, cenzura protejează minciunile și decretele reflectă lăcomia de putere. Odată ce vom refuza să le acceptăm, vom putea începe să abordăm problemele OMS și strâmbătățile pe care le promovează. Până atunci vom trăi în acest circ, din ce în ce mai vicios.

David Bell este cercetător principal la Brownstone Institute, este medic specialist în sănătate publică și consultant în domeniul biotehnologiei. El a fost ofițer medical și om de știință la OMS, șef al programului pentru malarie și boli febrile la Foundation for Innovative New Diagnostics de la Geneva, Elveția și director al departamentului de tehnologii globale de sănătate la Intellectual Ventures Global Good Fund din Bellevue, WA, USA.

Traducerea și adaptarea: Nedeea Burcă

Sursa: aici