Știrile înspăimântătoare despre viruși mortali și epidemii nu sunt deloc o noutate, pentru nimeni.

Ele apar aproape în fiecare an, incitând la isteria de masă. Așa fost epidemia de febră hemoragică Ebola, encefalita determinată de virusul West-Nile, a fost epidemia virală Zika, gripa aviară și câte și mai câte altele pe care, după un timp, nici nu ni le mai amintitm.

Iar acum, o nouă tulpină de coronavirus, Covid 2019, cunoscută sub numele de ”coronavirus Wuhan”, pentru că a apărut în orașul Wuhan, din China Centrală, a devenit subiect de interes pentru întreaga lume.

În acest moment, oamenii sunt înspăimântați de termenul”coronavirus”, mulți dintre aceștia neștiind că, în realitate, acesta se referă la un grup de virusuri care induc frecvent boli ale tractului respirator.

Cu toate că majoritatea tulpinilor de coronavirus afectează animalele, au fost descoperite și șase versiuni care afectează oamenii și care, sunt, probabil, mutații ale celor de origine animală.

De obicei, coronavirusurile provoacă simptome de ”răceală” ușoară și reprezintă mai bine de un sfert din cazurile de ”răceală” obișnuite, în vreme ce două forme mai rare, MERS-CoV și SARS-CoV sunt ceva mai periculoase.

Covid 2019 se transmite prin contact direct, prin secreții respiratorii eliminate prin tuse sau strănut și prin atingerea suprafețelor contaminate.

Printre simptome se numără febra, tusea și dispneea. În cazurile mai grave, infecția poate duce la pneumonie sau dificultăți de respirație.

Există patru măsuri de precauție recomandate pentru a evita contaminarea: 1) spălarea frecventă a mâinilor cu apă și cu săpun, 2) acoperirea nasului și a gurii cand strănutăm, 3) evitarea contactului direct cu orice persoană care are răceală sau gripă. 4) De asemenea, e bine să ne adresăm medicului atunci când avem febră, tușim sau respirăm greu.

Purtarea măștii este recomandată doar celor bolnavi.

Conform biologului Mihai Netea, cercetător la Universitatea Radboud din Nijmegen (Țările de Jos) și unul dintre cei mai importanți cercetători ai sistemului imunitar din lume, Covid 2019 este mai puțin grav decât SARS-ul, gravitatea infecțiilor cu Covid fiind asemănătoare cu gravitatea unei gripe1. Oamenii susceptibili să facă formele cele mai grave ale bolii și care trebuie, pe cale de consecință, să își ia precauții suplimentare, sunt cei care au o sănătate fragilă, fie din cauza vârstei foarte înaintate, fie din pricina unor boli intercurente, așa numitele comorbidități, cum ar fi un diabet foarte grav sau anumite boli respiratorii.