Autor: Andreea Paul
După anul pandemic 2020 care a închis accesul la sălile de sport, a suspendat activitățile și investițiile sportive în mare măsură, ne așteptăm în acest an la o cerere mare a copiilor pentru a face mișcare. Am căutat cluburile școlare sportive care ar putea veni în întâmpinarea acestor nevoi. Alternativele sunt atractive, fie că e vorba de sporturile individuale sau de echipă, cluburi private sau publice. M-am centrat pe cluburile școlare sportive care nu presupun costuri de acces pentru elevi.
Am avut șansa fantastică de a cunoaște săptămâna trecută una dintre cele mai spectaculoase cluburi școlare, „Clubul Sportiv Şcolar nr. 6″ din București, care a adunat peste 2200 de medalii mondiale, europene sau naționale, în cei 31 de ani de existență din anii 90 încoace. Este o adevărată pepinieră de tineri talentați, cu vârste între 6 și 19 ani ani, cu sediul în zona de sud a orașului, în sectorul 4, pe strada Luica nr. 70, într-o zonă cu populație școlară numeroasă. Secțiile sportive se desfășoară în zone diferite, după specificul fiecăruia în parte. Detalii aici: https://css6bucuresti.ro/.
Accesul copiilor la cele 10 secții sportive ale clubului – baschet, fotbal, handbal, volei, atletism, batminton, tenis de câmp, kaiac-canoe, polo pe apă și baseball – se face nediscriminatoriu și gratuit, atât de pe raza orașului Bucuresti cât și din localitățile limitrofe, din județul Ilfov. Sportul îi ajută pe elevi să fie mai relaxați, mai receptivi, mai sănătoși, mai disciplinați în muncă și în atingerea unor obiective personale mărețe, mai puțin predispuși la îmbolnăviri sau la factorii sociali nocivi.
Am stat de vorbă cu antrenorii acestui Club, conduși de Nicoleta Constantin, antrenoarea de baschet chiar a campioanei naționale a României de juniori. Despre dânsa și echipa sa de campioni voi scrie pe îndelete. Cert este că echipa de antrenori ai Clubului Școlar Sportiv nr. 6 este formată din profesioniști cu palmares impresionant, dascăli serioși dedicați copiilor, cu dorințe mari, vise, aspirații competiționale și umane.
”Visăm să avem sala de sport a clubului modernizată, cu suprafeța de joc parchetată, cu vestiare adecvate, dușuri, instalații de climatizare ș.a.m.d. Visăm să construim un teren multifuncțional pentru baschet – volei – handbal dotat cu o suprafață omologată și cu toate instalațiile sportive necesare. Visăm să construim un bazin omologat pentru desfășurarea de concursuri naționale și internaționale, atât pentru înot, cât și pentru polo pe apă. Dorim să creștem talente și să câștigăm trofee cu aceeași bucurie în suflet. Avem nevoie de buget de investiții adecvat pentru o strategie coerentă de dezvoltare a cluburilor școlare și pentru a nu pierde contactul cu performanța. Odată pierdut acest contact ne va fi foarte greu să revenim în viitor. Proiectul de buget propus pentru anul 2021 și înaintat spre aprobare instituțiilorpublice decidente face primii pași în acest sens după ani lungi de așteptări”, ne spune Constantin Nicoleta, directoarea Clubului Școlar Sportiv nr. 6.