Pictori români – Artă călătoare

 

 

Dragi cititori ai ziarului „Vocea românului”, oameni buni, „artă călătoare” este conceptul lansat de doamna Adina Moldova Țitrea. Pictor și curator cu experiență a organizat, în ultima perioadă, expoziții de anvergură.

Avem în vedere recentele „Interferențe balcanice” (a IV-a ediție) și „Magic Balcik” (a VI-a ediție).

 

Expoziția de la Balcic, constituită din 78 de lucrări aparținând artiștilor români și bulgari, s-a încheiat în 8 septembrie a.c. Tablourile au ajuns cu bine acasă. Nu singure. A avut grija „echipa Țitrea” să asigure pregătirea exponatelor pentru transport și transportul. În siguranță! Deci, între cele două momente „panotare” și „depanotare” s-a desfășurat actul cultural propriu-zis: bucuria vizitatorilor. Sintagma „explozie de culoare” (după părerea noastră, inadecvată și uzitată în exces), n-ar fi edificatoare, pentru că selecția cromatică a avut în vedere ARMONIA. Așa cum au fost așezate, lucrările s-au completat, au alcătuit un mesaj coerent. Senin. Optimist.

„Magic Balchik” este povestea grădinilor, falezei, străduțelor, caselor și coamelor de deal, întrezărite. Este povestea trandafirilor – simbolul țării gazdă, a valurilor mării, a bărcilor ușor desprinse de mal sau zărindu-se aproape de linia orizontului, sub nori.

Lucrările (pictură în ulei, acrilic, acuarelă, tapiserie) te invitau să le privești în ansamblu.

Starea de coeziune prezentă în cele două săli ale Galeriei de Artă – Balcic este, de fapt, PRIETENIE. Atitudinea gazdelor, exemplară. Vizitatorii, deosebit de interesați de frumos, prietenoși. Artiștii (prezență semnificativă), prieteni, fericiți că se revăd.

Aceasta expoziție, dominant solară, cu contraste expresive și elemente de coeziune surprinzatoare, acoperă nevoia de frumos a publicului și a celui mai exigent critic. Dincolo de „atmosfera armonică”, se detașează, ca punct de atracție al evenimentului, expunerea lucrărilor executate de două surori: Alexia-Maria Nemeș (10 ani) și Eliza-Elena Nemeș (9 ani). La vernisaj, doamna Adina Moldova Țitrea a anunțat, printre altele, că viitoarele expoziții pe care le va organiza vor avea o secțiune pentru copii. Și-a dat seama cât de mult contează pentru talentele aflate la început de drum să fie „pe același perete” cu un artist consacrat.

La vernisajele „Artă călătoare” am remarcat „austeritatea verbala”. Se vorbește puțin, se privește mult. Participanții nu sunt distrași de la sensul real al expoziției. Se lasă timp contemplării. Protocolul de final (auster, de asemenea) este, de fapt, un pretext pentru a schimba impresii despre cele văzute. Un fel de „fixare” a imaginii. După ce pleci de la Magic Balchik,  mai respiri o vreme aer de mare și vânt uscat de deal pietros. Ești, încă puțin, orbit de raze nealterate. Ți-e bine. Fără factori perturbatori. Fără divagații.

O expoziție cu „reverberații emoționale”.

I-am întâlnit acolo pe Adriana Crăciunescu, Luminița Stănciulescu și Bogdan Dițu. Îi cunoașteți. Adriana, care în anii trecuți a publicat poezie și proză, care a donat lucrări unor organizatii caritabile, care a facut coperți si ilustrație de carte, este la prima expoziție. A participat cu acuarelă. Artiști serioși, toți s-au încadrat perfect în tematică. Nu erau obligați să meargă la Balcic. Dar au mers. Sunt prieteni buni și înțeleg beneficiile și satisfacțiile muncii în echipă. Balcic, încă o amintire plăcută!

 

 

 

Un articol de Mariana David