Se spune că primii creștini au adoptat ziua de 25 decembrie ca zi a nașterii lui Hristos pentru a o suprapune cu sărbătorile păgâne legate de solstițiul de iarnă.

Dar, potrivit profesorului William Tighe, acest ”fapt”, îndeobște acceptat de mai toată lumea, ar putea fi doar un mit.

Pe baza cercetărilor sale extinse, Tighe susține că data de 25 decembrie a fost stabilită de primii creștini în conformitate cu ceea ce se știa la acea vreme și merge până la a susține că sărbătoarea păgână din 25 decembrie, a Nașterii Soarelui Nebiruit… a fost, „aproape sigur o încercare de a crea o alternativă păgână la ceva ce avea deja o anumită semnificație pentru creștinii romani”.

Conform explicațiilor sale, în tradiția iudaică din vremea lui Hristos, exista credința în așa numita ”vârstă integrală” – anume că profeții au murit la aniversarea exactă a zilei concepției sau a nașterii lor. Cei dintâi creștini s-au străduit mult să determine data exactă a morții lui Hristos. Utilizând surse istorice, ei au stabilit data de 25 martie ca dată a răstignirii sale. Curând după aceea, 25 martie a devenit și data acceptată a conceperii lui Hristos.

Adăugând nouă luni – perioada standard a unei sarcini – ei au obținut data de 25 decembrie ca dată a nașterii lui Hristos.

Nu se cunoaște exact momentul în care creștinii au început să sărbătoarească oficial Nașterea Domnului la 25 decembrie. Ceea ce se știe, totuși, este că data de 25 decembrie ”nu a avut nicio semnificație religioasă în calendarul romanilor dinainte de Aurelian (270-275) și că nici cultul soarelui nu a jucat vreun rol important înaintea acestei perioade. Potrivit profesorului Tighe, intenția lui Aurelian a fost aceea de a institui o sărbătoare ”simbol al renașterii și speranței, a întineririi perpetue a Imperiului Roman… iar dacă putea include și sărbătoarea creștină, cu atât mai bine.”

Desigur, pentru creștini chiar nu contează cine de la cine a ”împrumutat” data de 25 decembrie. Credința noastră nu se sprijină pe un asemenea detaliu, și nici nu cade din pricina lui. Dar este important pentru noi toți să examinăm mai atent toate aceste lozinci puse în circulație – cum ar fi aceea a originilor păgâne ale Crăciunului – și reptate fără istov fără a fi examinte în prealabil.

N.B.

Redacția Viața Românului vă urează Craciun fericit!