Remarcabile făpturi inteligente – Shelby Van Pelt

Romanul de debut al scriitoarei americane este unul dintre acelea care ți se lipește de suflet mai ales când ai nevoie de lumină și speranță. Am primit cartea cadou de Crăciun în 2022, un an greu pentru mine ( 2 mâini fracturate simultan și o lungă perioadă de recuperare) și a fost darul potrivit la momentul potrivit. O adorabilă și înduioșătoare poveste despre prietenia dintre o femeie și o caracatiță.
După ce rămâne văduvă, Tova Sullivan, o femeie de 70 de ani se angajează ca femeie de serviciu la Acvariul din Sowell Bay. În felul acesta se simte mai puțin singură și își ține mâinile și mintea ocupate ca să uite de pierderea soțului, în urmă cu câțiva ani dar mai ales de durerea permanentă pricinuită de dispariția pe mare a fiului ei Erik, în urmă cu 30 de ani.
În unul din bazinele pe lângă care face curat, locuiește o caracatiță gigantică de Pacific, Marcellus.
Pe cei doi îi leagă conversațiile din fiecare noapte și un secret pe care doar Marcellus îl știe.
Caracatița este tot mai implicată în viața Tovei devenind încet, încet detectivul din umbră care rezolvă misterul dispariției fiului și îi aduce acesteia liniștea pierdută cu mult timp în urmă. În plus, creatura marină o ajuta să înțeleagă că la final de viață când era pe punctul de a vinde casa și a se muta la un cămin de bătrâni mai poate iubi, și își poate da voie să fie fericită.
Două ființe atât de diferite dar la fel de singure care se ajută reciproc ca fiecare să ajungă cu bine „acasă”.
Am putea crede că titlul cărții se referă doar la caracatiță care este o creatură inteligentă, capabilă să-și organizeze multiplele evadări, să comunice într-un mod unic cu oamenii, să rezolve puzzle-uri, să folosească unelte. Dar Marcellus are propriile concluzii și în final aflăm cum suntem: „Ființele umane. În general sunteți plictisitori și neîndemânatici. Însă, din când în când, puteți fi niște remarcabile făpturi inteligente.”
După cum spuneam, o carte luminoasă, plină de tandrețe.
O recomand cu căldură. Enjoy!
Adriana Crăciunescu