Samuel Mützner (1884 — 1959), cunoscut și drept Samys Mützner, este un pictor român interbelic de origine evreiască.

Samuel Mützner – autoportret

 

Scurtă biografie. Samuel Mutzner s-a născut într-o familie modestă, cu origini evreiești. În perioada 1899-1900 a studiat la Școala de Belle Arte din București cu profesorii Eugen VoinescuWladimir Hegel și George Demetrescu Mirea și apoi, timp de 3 ani, la Academia Regală Bavareză de Artă din München cu Karl RauppAnton Azbe și Simon Hollósy.

În 1903, la vârsta de 19 ani, Samuel Mutzner a plecat la Paris, unde s-a înscris la Academia Julian, pe care a absolvit-o în 1908, după ce studiase cu Paul Laurens, continuând apoi la Noua academie de pictură (Academie Nouvelle de Peinture) din Alger (1910).

Samuel Mützner și-a definit stilul în cei doi ani petrecuți la Giverny, alături de Claude Monet, unde între 1908 și 1910 a pictat peisaje în manieră pointilistă.

Căpiță de fân la Giverny

Vedere din Giverny

În România a expus pentru prima dată în 1906, iar în 1912 a deschis o expoziție la Ateneul Român cu lucrări realizate în Franța și Algeria, pentru ca apoi, în perioada 1912-1918, să călătorească în Tunisia și Japonia unde a stat trei ani, între 1912 și 1915.

Cartier în Tunis

Stradă în Tunis

Cartier în Tunis II

Cafenea în Gabes

 

Vedere din Gabes

Dansatoare orientală

 

Pagoda în Kiotaki

Scenă japoneză

Primăvara la Kyoto

Poarta templului Lama

Femeie cu umbrelă japoneză

 

 

A ajuns și în Oceania și în America de Sud dar cel mai mult timp a lucrat în Venezuela, la Caracas, unde a stat între 1916 și 1918. În 1918, Samys Mutzner a deschis o expoziție la Caracas. Aici, la „Club Venezuela”, a expus o serie de pânze de format mic, realizate în luna august a anului 1918 pe insula Margarita, în tehnici și proceduri încă necunoscute în rândul artiștilor din Caracas. A părăsit Venezuela în 1919. În timpul șederii sale, a influențat artiști venezueleni reuniți în Cercul de Arte Frumoase (Círculo de Bellas Artes), ca Armando Reverón, Federico Brandt, Rafael Monasterios și Abdón Pinto.

 

Sursa biografie: Wikipedia

Grădini în Sevilia

Stradă în Sevilia

Sevilia

Târg în Grande Jatte

Veneția

Pod în Veneția

Vedută venețiană

Legendă antică

 

 

Vedere din Corsica

 

 

Surse poze: Wikiart, WikipaintingsGoogle

 

 

 

Săptămâna următoare vom continua să urmărim opera acestui excepțional impresionist….

 

 

 

 Rubrică realizată de Cezar Corâci