Marianne Mikko, şefa misiunii speciale ODIHR (Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului) pentru evaluarea alegerilor din România a declarat că prin afirmarea frecventă a preferinţelor politice, Klaus Iohannis a încălcat standardele internaţionale şi angajamentele luate de toate ţările OSCE. „Preşedintele şi-a exprimat clar, în mod frecvent, preferinţele politice în intervenţiile publice făcute în perioada premergătoare alegerilor. Acest lucru a dus la o estompare tot mai mare a liniei de demarcaţie dintre prerogativele sale oficiale şi campania electorală, ceea ce reprezintă o încălcare a standardelor internaţionale şi a angajamentelor luate de toate ţările OSCE pentru a păstra o separare clară între stat şi partidele politice”, a afirmat Marianne Mikko.

Mai mult decât atât, experta a observat că posturile de televiziune au prezentat numeroasele conferințe de presă, ceea ce a creat avantaj pentru PNL.

„Monitorizarea mass-media este un element esenţial al oricărei misiuni de observare a alegerilor de către ODIHR. Am constatat că, deşi spaţiul mediatic din România este divers, el este în mare măsură polarizat politic. Majoritatea canalelor tv pe care le-am monitorizat au prezentat numeroase ştiri despre preşedinte, cu transmisiuni în direct ale conferinţelor sale de presă, ceea ce uneori a rezultat într-un avantaj clar pentru partidul său”, a spus experta estoniană.

Mikko a precizat că „mass-media nu a reușit să facă o distincţie clară între ştiri şi promovarea electorală, iar acest lucru ca alegătorilor să le fie mai dificil să ia o decizie informată înainte de ziua alegerilor”.

CVLPRESS