În secolul al XIV -lea, pictura era considerată un meșteșug. La limita dintre pictura bizantină și spiritul Renașterii timpurii , meșteșugul era, de multe ori, o tradiție de familie. Am vorbit deja despre familia Gentileschi…Azi vom vorbi despre familia Bellini, care a marcat inceputul Renașterii in Veneția. Vom începe cu fondatorul…Jacopo Bellini. Jacopo Bellini este unul dintre fondatorii stilului renascentist al picturii venețiene, părintele unei adevărate dinastii de pictori, dintre care menționăm pe fiii săi Giovanni Bellini și Gentile Bellini și ginerele său Andrea Mantegna căsătorit cu fiica sa Nicolosia. Despre Andreea Mantegna, am vorbit deja…
Jacopo Bellini
Scurtă biografie. Jacopo Bellini (1400 – 1470) este fiul unui zugrav și s-a născut și a murit la Veneția. Meseria de pictor și-a desfășurat-o în cea mai mare parte a vieții lui în orașul natal, decorând construcții civile și biserici. Vă reamintesc, că la fel ca in perioada picturii bizantine, chiar și în vestul
Europei, comanditarii erau bisericile și conducătorii comunitățiilor. A trăit la Florența în perioada 1423 – 1425, unde a a avut mult de învățat de la cursurile pe care le-a urmat în atelierul maestrului Gentile da Fabriano, cel care a fundamentat pentru prima oară stilul gotic, care a fost prima îndepărtarea de bizantinism. A lucrat în Florența și Padova împreună cu maestrul său și în anul 1436 definitivează lucrarea „Răstignirea” pentru soborul din Veneția.
Această operă în care se spune că Bellini s-a dovedit un brav discipol al lui Fabriano, din păcate, nu s-a păstrat până în zilele noastre. S-au păstrat, însă, alte lucrări cu acceași temă…În anul 1441, Bellini câștigă concursul local organizat pentru obținerea dreptului de a face portretul marchizului Leonello d’Este, în detrimentul principalului contracandidat, marele maestru al epocii sale Pisanello.
Stilul. La revenirea sa în Veneția, Bellini pune bazele unui noului stil renanscentist în arta venețiană. Își deschide un atelier de pictură unde lucrează cu fii săi după anul 1450. A rămas în istoria artei faptul că în cea mai mare măsură, datorită lui Bellini, Carpaccio, Giorgione și Tițian, secolul al XVI-lea a rămas în istoria artei italiene sub numele de „Perioada venețiană”.
Răstignirea
Cea mai mare parte dintre picturile lui Jacopo Bellini, nu s-au păstrat până astăzi. Din puținele lucrări care au supraviețuit se poate deduce faptul că maestrul a combinat într-un mod, absolut, fericit elementele gotice cu noul stil renanscentist. Abundența și finisarea amănunțită a detaliilor, rafinamentul și sofismul, decorurile compozițiilor caracteristice goticului târziu sunt genial îmbinate cu încadrarea realistă a obiectelor în spațiu, element recunoscut ca aparținând epocii Renașterii.
Madonna şi Pruncul, tempera pe lemn,
Jacopo Bellini este recunoscut ca păstrător a tradiției gotice din nordul Italiei, îmbinate cu puternice influențe ale picturii olandeze de la începutul secolului al XV-lea. Aceste caracteristici se pot observa pe lucrarea sa intitulată „Madona și Leonello d’Este”, care este recunoscută a fi una dintre cele mai bune creații ale stilului gotic italian de curte.
Madona și Leonello d’Este
Pictura a fost realizată, undeva, în jurul anului 1440, atunci când Bellini se afla la Ferrara. Marchizul de Ferrara, Leonello D’Este, duce de Modena și Reggio Emilia, considerat clientul tabloului (ca și donatorului acestuia), este reprezentat în genunchi în fața frumoasei, izolatei și tristei madone. Leonello D’Este este al doilea dintre cei trei copii nelegitimi ai lui Nicolo al III-lea d’Este, pe care acesta i-a avut cu Stella de Tolomei. Leonello D’Este avea să fie moștenitorul oficial al tronului din Ferrara din anul 1441. Leonello D’Este a fost un conducător filantrop și înțelept, un cavaler nobil și curajos, un poet și colecționar fervent. Contemporanii săi spuneau că Leonello D’Este iubea mai mult înțelepții decât soldații și pacea mai mult ca războiul. Ferrara în perioada când Leonello D’Este a condus-o a fost unul din centrele culturale importante din epoca Renașterii. La curtea regală lucrau o mulțime de oameni de știință, pictori și teoreticieni ai artei. Sub Leonello s-a s-a construit primul spital din Ferrara și tot atunci s-a terminat construcția catedralei orașului.
Sursa biografiei : Wikipedia
Jacopo Bellini este pictorul care a adus la Veneția spiritul și tradiția Renașterii. În timp ce contemporanii săi, Giambono, Jacobello del Fiore și Antonio Vivarini, s-au menținut pe linia stilului icoanelor bizantine, Jacopo Bellini a fost influențat de stilul florentin. Pe lângă maestrul său Gentile da Fabriano, admiră și apreciază pe Andrea del Castagno, Donatello, Paolo Uccello și Fra Filippo Lippi.
Să vedem și alte capodopere ale acestui mare pictor…
Crucificarea
Buna Vestire
Tripticul Nașterii Domnului
Madonna cu pruncul şi sfinţi
Fecioara cu pruncul
Madona cu pruncul
Publicul larg recunoaște la auzul numelui Jacopo Bellini, patrimoniul grafic al operei sale. Acesta este format din circa 230 de desene și schițe, strânse împreună în cadrul a două albume care sunt, astăzi, păstrate la Luvru și Muzeul Britanic. Aceste desene aduc dovada că Bellini avea tendința de a realiza opere artistice cu puternice elemente realiste. Se poate observa, analizând amănunțit albumele, preponderența unor motive arhitecturale, cum ar fi desenele realizate după construcții civile sau biserici care au o perspectivă realizată corect. Se remarcă, de asemenea, prezența unei mulțimi de scene cu tematică mitologică, fantastice și biblice, printre care se constată primele apariții ale subiectelor specifice genului venețian, cum sunt aspecte din viața orașului în sărbătoare și scene din viața cotidiană.
Cei doisprezece Apostoli în Pasajul boltit Barrel
Adormirea Maicii Domnului
Luvru
Flagelarea
Carul lui Bahus
În Bergamo, în Berlin, în Brescia, în Elveția, în Ferrara, în Veneția, în Florența, sau chiar și in San Diego sau Washington puteți vedea, la loc de cinste în muzee, capodoperele lui Jacopo Bellini
Săptămâna viitoare, vom vedea ce au creat ceilalți membri ai familiei Bellini
Rubrică realizată de Cezar Corâci