Recent am vizionat un film polițist norvegian, bun, antrenant, dar ceea ce mi-a atras în mod special atenția a fost modul de raportare al cetățenilor nordici la relațiile sociale.

Eroina principală, polițistă, văduvă, dar cu un copil în jur de 10 ani, era chemată în mod constant la școala băiețelului, pentru a i se reproșa comportamentul agresiv al acestuia în relațiile cu anumiți colegi. Deși purta discuții acasă cu fiul situația rămânea aceeași, ceea ce conducea la o nouă convocare în fața învățătoarei pentru reproșuri repetate referitoare la modul de educare a băiatului. În urma unei întâlniri de genul celor menționate, polițista a ascultat răbdătoare reproșurile și apoi a izbucnit cu expresia DU-TE NAIBII ȘI FĂ-ȚI TREABA adresată învățătoarei, explicându-i că pentru asta a fost pregătită profesional și pentru acest lucru este plătită de către stat, respectiv gestionarea situațiilor conflictuale dintre copii prin educare. Părăsind încăperea îi mai solicita totodată cadrului didactic să nu o mai cheme pentru probleme ce țin de fișa postului acesteia.

Pasajul respectiv m-a făcut să mă gândesc la oamenii aleși de noi, pe care îi vedem atât de des plângându-se de lipsa posibilităților de rezolvare a problemelor ce țin de fișa postului lor, cerându-ne tot nouă, alegătorilor, să încercăm să rezolvăm problemele.

Un exemplu trist îl reprezintă cazul Capitalei. Mizerie, parcuri neîngrijite, iarbă netăiată, șobolani, căpușe, țânțari, gunoi… și un primar general netuns și lipsit de inițiativă. Crește revolta publică pe toate canalele media și apare domnul respectiv spunând mândru nevoie mare că, dacă i-am cerut, s-a conformat și s-a tuns. La fel, dacă i-am cerut, a inceput să taie iarba prin parcuri și să dea drumul la dezinsecții și deratizări.

Dar dacă nu ceream noi, ce se întâmpla, își făcea codițe, lăsa parcurile în mizerie, ne umpleam de șobolani și căpușe? El nu are inițiativă proprie, ceva voință, un plan, ceva, acolo? Între timp, iarba a crescut din nou în parcuri, oamenii sunt mușcați de șobolani în centrul Bucureștiului, țânțari purtători de viruși au apărut din nou, deci trebuie din nou să trecem peste vaietele de genul greaua moștenire și să îi spunem DU-TE NAIBII ȘI FĂ-ȚI TREABA!

De gropile din șoselele Bucureștiului nu are rost să mai vorbim, dar e surprinzătoare atitudinea moale rău a Ministerului de Interne. Benzile de circulație din capitală s-au șters de pe carosabil de ani de zile, șoferii circulând la mica înțelegere. În mod normal, pentru punerea în pericol a siguranței circulației, MAI ar trebui să amendeze autoritățile locale (cum se întâmplă iarna când nu se împrăștie material antiderapant), dar Brigada rutieră doarme. Poliția rutieră o mai vedem doar la accidente sau la diferite filtre de noapte. De fluidizarea traficului au uitat încă de pe vremea fostului ministru Vela. Atunci îi mai vedeai la orele de vârf în punctele de blocaj a traficului și chiar se simțea pozitiv prezența acestora. A venit un ministru tocmai de la transporturi pe care l-ai bănui că mai înțelege ceva cu siguranța circulației, având în vedere că se laudă doar cu realizări din zona fostului minister pe care l-a condus. Dar cum a venit, cum a dispărut agentul de circulație de pe străzi.

De atentatele din România, de crimele rămase nerezolvate, de corupția din acest minister care permite interlopilor să scape peste graniță râzând în nas autorităților române, dând senzația unui stat nesigur, slab, nu mai vorbim, așa că urarea  DU-TE NAIBII ȘI FĂ-ȚI TREABA ar fi binevenită și pentru el.

Mai e puțin și se face un an de la alegerile locale. Cu o excepție, noii primari nu au produs în afară de scandal nimic notabil pentru cetățenii sectoarelor respective.

Locuind în sectorul 2 al capitalei am avut o bucurie când am văzut schimbarea primarului. În treacăt fie zis, ziarul nostru a fost dat în judecată când am semnalat anumite aspecte din activitatea administrației sectorului 2, condusă în acea perioadă de un condamnat pentru luare de mită. Am câștigat procesul. Dar surpriză, condamnatul a ramas pe funcție, noul primar găsind tot felul de scuze pentru păstrarea persoanei respective în aparatul primăriei. Gunoiul e parcă și mai vizibil față de perioada conducerii PSD iste, coșurile de gunoi sunt o rara avis în cartier, mai ales pe străduțele laterale astfel încât te plimbi și câte un km cu punga de gunoi în mână până găsești un loc de depozitare. Între Aleea Circului și IGPR un singur coș de gunoi, sectorul e mai murdar ca înainte, răspunsurile de la primărie la fel de insolente (cetățenii sunt de vină că aruncă gunoi pe stradă, nu e vina noastră că e murdar). Noul primar pare să se fi transformat, dintr-un tip calm, elegant, într-un arogant la posturile de televiziune, mai ales când primește întrebări incomode… Bietul de el, nu prea știe să mintă, se înroșește, își schimbă  limbajul corporal, disconfortul e evident, dar singurul lucru care mă interesează e să îi transmit DU-TE NAIBII ȘI FĂ-ȚI TREABA că trece mandatul degeaba pentru noi, că pentru tine, cine știe…..!

Sau poate la final îmi schimb părerea, deși nu vreau să am așteptări, pentru a nu fi dezamăgit…!

Din păcate, ultimele evenimente din zona transporturilor arată eficiența numirii unor oameni politici în funcții de responsabilitate pe baza unor studii și diplome care acoperă pereți întregi de așa zisă performanță, dar al căror dosar profesional sună rău a gol…! Și în zona tinerei speranțe USR iste, Cătălin Drulă vedem dubla măsură, dacă ne uităm doar la declarațiile privind transparența acțiunilor derulate, în schimb atunci când are solicitări de informații din partea ziarului nostru pe Legea 544/2001 uită de respectarea termenelor legale. La fel, și instituțiile din subordinea acestuia, deci măcar de și-ar face naibii treaba că potențial pare a avea! În ceea ce ne privește ne-am luat gândul de la respectarea legii în zona transparenței!

 

Partea I