„O patrie fără de nume nu este o patrie. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se zice, de aceea, pentru mine iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăște, de aceea, pentru mine, viața se trăiește.” Nichita Stănescu

 

Este important să vorbim, să scriem corect, iar acordul (manifestarea relației sintactice dintre două sau mai multe cuvinte prin modificări morfologice ale unuia din cuvintele implicate) determină exprimarea coerentă.

Abaterile de la acordul gramatical corect sunt  acordul după înțeles și acordul prin atracție. Deși am mai abordat succint acest aspect, mă opresc azi asupra acordului, evidențiez câteva structuri eronate, dar și situații în care aceste două tipuri de acord nu reprezintă greșeli.

  • Acordul după înțeles
  • Familia Georgescu m-au felicitat. Este un exemplu de acord după înțeles, substantivul „Familia” este colectiv și predicatul a fost pus la plural, după înțelesul substantivului și nu după forma lui de singular. Corectă este varianta: Familia Georgescu m-a vizitat. De asemenea, vom alege variantele: O turmă a trecut pe aici. Clasa mă susține. Stolul zboară deasupra casei. Un grup a intrat în muzeu. La substantivele colective – turmă, cârd, banc, stol, haită, clasă, familie – aflate la singular, se pune mereu problema dacă facem acordul gramatical  sau acordul după înțeles. Ca regulă generală, reţinem că predicatul se acordă formal, la singular.
  • În DOOM, ediția a III-a, pentru substantivele majoritatea, mulțime este admis de normă și acordul la plural, acordul după înțeles: Majoritatea (parlamentarilor) a/ au votat. O mulțime de studenți a/au protestat în fața Universității.
  • Acordul prin atracție
  • Reacția colegilor m-au neliniștit. Acest tip de acord este greșit, pentru că nu se face acordul cu subiectul, ci cu un cuvânt aflat mai aproape de predicat-„colegilor” Corect este: Reacția colegilor m-a neliniștit.(Subiectul este la singular, predicatul trebuie să fie tot la numărul singular.)
  • Frecvența accidentelor de circulație sunt explicate prin neatenția șoferilor. Acordul s-a făcut cu substantivul „accidentelor”.

Corect: Frecvența accidentelor de circulație este explicată prin neatenția șoferilor.

  • În ceea ce privesc emoțiile, am învățat a le gestiona. Varianta corectă: În ceea ce privește emoțiile, am învățat a le gestiona.
  • Acordul prin atracție devine chiar normă în exemple de tipul: limba și literatura română, geanta și rucsacul meu.
  • Acordul adjectivelor și al numeralelor
  • Numeroși jurnaliști vor transmite emoția și fastul unei ceremonii așteptată de mulți oameni de cultură. Adjectivul trebuie să se acorde în gen, număr și caz cu termenul regent. Substantivul „unei ceremonii” este în cazul genitiv, ca atare, adjectivul participial „așteptată” trebuia să aibă tot forma de genitiv- „așteptate”. Corect este: Numeroși jurnaliști vor transmite emoția și fastul unei ceremonii așteptate de mulți oameni de cultură.
  • Elevii de clasa a opta s-au confruntat la examenul de Evaluare Națională cu o situație similară. Au avut de ales  formele corecte din următorul mesaj: „Nu-ți este ușor să descri/ să descrii în termeni complexi/complecși ochii negri/ negrii, rugători ai/ a-i vulpii sărmane întâlnită/ întâlnite la marginea pădurii, într-o capcană de către membrii/ membri echipei de căutare.”Forma corectă era adjectivul participial „întâlnite” care se acorda cu substantivul, aflat în cazul genitiv „vulpii”.
  • Va fi ziua prietenei mele cea mai bună. Adjectivul la gradul superlativ

trebuie acordat cu substantivul, ca atare este corectă varianta: Va fi ziua prietenei mele celei mai bune.

  • Evenimentul se va derula de la ora doisprezece. Construcția „ora doisprezece” este frecventă în uz, dar norma actuală impune acordul în gen al numeralului cardinal cu substantivul pe care îl însoțește (ora): Evenimentul  se va derula de la ora douăsprezece. De asemenea, sunt corecte sintagmele: ora două, ora douăzeci și două și nu sunt corecte formele: orele două, orele douăsprezece.
  • Acordul genitivului
  • Dacă aș fi fost în locul părinților și prietenilor tăi, ți-aș fi spus adevărul./ Alegerea cărților și rechizitelor mă încântă. Omiterea articolului (al, a, ai, ale) din structura celui de-al doilea substantiv în genitiv este o greșeală des întâlnită. Dacă aș fi fost în locul părinților și al prietenilor tăi, ți-aș fi spus  adevărul. Alegerea cărților și a rechizitelor mă încântă.
  • Despre acordul încrucișat am mai scris, îl reiau însă prin câteva exemple,

deoarece este dificil de realizat. Am câteva cărți a căror file sunt îngălbenite. Corect este: Am câteva cărți ale căror file sunt îngălbenite.    (Pronumele relativ „căror” preia informații de gen, de număr de la substantivul „cărți, articolul „ale” de la substantivul „file”.)

           Fata a cărei poezie este recitată acum se află în sală.

           Casa ai cărei pereți sunt pictați aparține unui mare artist.

           Omul al cărui fiu reușește în viață se simte împlinit.

 

Așadar, acordul nu se realizează corect întotdeauna, se pot identifica diverse justificări, dar nu sunt scuzabile, trebuie să avem o comunicare coerentă.

 

 

Bibliografie:

Vintilă Rădulescu, Ioana, coordonatoare, DOOM, ediția a III-a, editura Univers Enciclopedic Gold, 2021

https://ro.wikipedia.org/wiki/Acord_(gramatică)

http://subiecte.edu.ro/2024/

 

 

Rubrica realizată de profesor Aurelia Gheorghe