Louis T. March

Louis T. March este un jurnalist din Virginia, fostă gazdă de talk-show, dedicat în special istoriei și genealogiei.

 

Veste uriașă din Orientul Îndepărtat: tocmai a fost declanșat un experiment social mamut fără precedent.

În China, șaptesprezece departamente guvernamentale au lansat împreună un plan detaliat pentru creșterea natalității. Aceasta fiind cea mai mare și cea mai cuprinzătoare inițiativă de acest fel din lume.

Populația Chinei este în scădere. Recensământul din 2021 a alarmat eșantioanele superioare ale Partidului Comunist de guvernământ. China se află într-o criză totală a fertilității, iar numărul oamenilor capabili de muncă se micșorează cu milioane, în fiecare an. Cuplurile tinere nu au suficienți bani pentru a-și întreține copiii, numărul căsniciilor este, de asemenea, în scădere. Pretutindeni în societate pare să se fi instalat acea dezordine și anomie specifice închinării în fața puterii banului. Un oficial chinez spune că nașterile sunt într-un ”picaj de lebădă”. Nu este deloc bine.

Potrivit unui studiu din februarie realizat de Institutul de Cercetare a Populației YuWa, din Beijing, China a fost în urma Coreei de Sud în ceea ce privește cele mai scăzute rate ale natalității din lume. Cercetătorii de la YuWa spun că femeile sunt îngrijorate de costurile educației, în continuă creștere, de programul încărcat de lucru și de salariile prea mici.

De la lansarea ultimului recensământ, numeroase conduceri locale au adoptat măsuri de stimulare a căsătoriilor. Deși e deocamdată prea devreme, unele orașe mici și zone rurale se pot lăuda cu succesele înregistrate. Dar, până una alta, această abordare imprecisă nu a făcut o diferență semnificativă. An de an, numărul deceselor continuă să fie mai mare decât acela al nașterilor. Astfel încât autoritățile au decis să pună în aplicare o politică națională pro-familie.

China’s Global Times s-a numărat printre primele mijloace de informare care au anunțat că: ”17 departamente ale guvernului chinez emit linii directoare în scopul stimulării creșterii populației pe fondul scăderii ratei natalității”.

Un total de 17 departamente guvernamentale chineze au lansat împreună un ghid privind politicile de sprijin în finanțe, impozite, locuințe, ocuparea forței de muncă, educație și alte domenii pentru a încuraja familiile să aibă mai mulți copii, în condițiile în care țara se confruntă cu o presiune tot mai mare datorată scăderii natalității.

Iată, așadar, o performanță extraordinară a cooperării birocratice: 17 ministere guvernamentale au emis linii directoare în vederea 1) încurajării fertilității și 2) pentru a sprijini creșterea copiilor din punct de vedere social, financiar și cultural.

Normele sunt cuprinzătoare, solicitând o abordare generală care să susțină căsătoria și nașterea copiilor, obligând guvernele locale ”să pună în aplicare măsuri active de sprijinire a fertilității”, printre care amintim:

  • subvenționarea/promovarea îngrijirii prenatale și postnatale

  • resetarea sistemului de îngrijire medicală

  • creșterea duratei concediului de maternitate

  • ore de lucru flexibile și opțiuni pentru lucrul la domiciliu

  • asistență financiară directă pentru costurile educației

  • scheme preferențiale de achiziție a locuințelor pentru familiile cu mai mulți copii, inclusiv de apartamente mai mari

  • asistență pentru chirie de la Fondul de asigurare obligatoriu al Guvernului pentru familiile cu mai mulți copii

  • scutiri fiscale generoase pentru familiile cu copii sub trei ani, pe lângă stimulentele fiscale existente pentru copiii de vârstă școlară

Conform China’s Global Times, ”ghidul a fost publicat pentru a implementa politici care să sprijine fiecare cuplu să aibă un al treilea copil, să stimuleze guvernul, instituțiile și indivizii să își îndeplinească responsabilitățile în crearea unui mediu prietenos pentru căsătorie și pentru promovarea creșterii populației”.

Acesta este cel mai cuprinzător pachet de reforme din 1978, de când Deng Xiaoping a deschis economia Chinei, inaugurând ”socialismul cu caracteristici chineze” (capitalismul de stat). Deng, alias ”Marele Arhitect” este, de asemenea, responsabil pentru politica draconică a copilului unic.

Hao Fuquing de la Comisia Națională de Dezvoltare și Reformă consideră că infrastructura inadecvată de ingrijire a copiilor este un impediment major:

În orașe, aproximativ o treime din familii au nevoie de ajutor și există lipsuri în ceea ce privește instituțiile publice de îngrijire a copiilor, aprovizionarea fiind, de asemenea, deficitară.”

Totodată, China are una dintre cele mai mari rate de avort din lume. Între 2015 și 2019 au fost 17,7 milioane de avorturi, adică 78% din sarcinile neintenționate au fost avortate. Avortul a fost larg răspândit în timpul politicii draconice a unui singur copil. Conform noilor linii directoare, avortul este puternic descurajat. Iar guvernul chinez nu știe de glumă atunci când decide să ”descurajeze” ceva.

Ma Li, care a lucrat la China Population and Development Research Center, crede că acesta este doar începutul. El spune că țara are nevoie de o cultură favorabilă familiei. Dl. Ma are dreptate. Guvernul Chinei poate îmboldi oamenii să aibă cât mai mulți copii – pentru țară, pentru partid, pentru comunitate sau, pur și simplu, pentru continuarea liniei familiale. Însă, pentru a inversa rata nașterilor din China, cultura rămâne de o importanță vitală.

În acest scop, el încurajează creșterea numărului de grădinițe și creșe, spunând că trebuie făcut astfel încât copiii să nu ruineze cariera profesională a unei femei și pledând, totodată, pentru mărirea alocațiilor și a ajutoarelor pentru întreținerea familiei la nivel regional, în funcție de numărul de copii (costul vieții variază foarte mult de la un capăt la celălalt al Chinei).

Savanții chinezi sunt de aceeași părere. Profesorul Liang Jianzhang de la Universitatea din Beijing susține plata a 1 milion de yuani pentru fiecare nou născut. Profesorul Liang spune că pentru a crește rata de fertilitate a țării de la (oficial) 1,3 la nivelul de înlocuire 2,1, China ar trebui să cheltuiască 10% din PIB. Și, până la urmă, de ce nu? Zece la sută din PIB nu este un preț prea mare atunci când vorbim despre supraviețuirea unei națiuni. Poate că dacă mai multe țări și-ar reordona prioritățile în acest fel, banii cheltuiți pe arme ar putea căpăta o întrebuințare mult mai bună.

Populația Chinei îmbătrânește cu rapiditate și guvernul național încearcă să schimbe această stare de fapt.

Traducerea și adaptarea: Nedeea Burcă

Sursa: aici