Se preconizează că 2023 va fi anul descoperirilor revoluționare în tratamentele anti-îmbătrânire, conduse de compania medicală Altos Labs din Silicon Valley. Jeff Bezos, care se numără printre principalii donatori, este de părere că scopul principal al cercetărilor demarate, nu cu multă vreme în urmă, constă în restabilirea sănătății și rezistenței celulelor, prin intermediul programării reîntineririi acestora și a inversării evoluției bolilor, rănilor și diverselor dizabilități care pot apărea pe parcursul vieții. Iar un articol apărut în Wired este de părere că acest gen de descoperiri ar putea avea o importanță echivalentă cu aceea a dezvoltării tratamentelor cu antibiotice:

În 2023, succesul acestor tratamente ar putea declanșa în medicină cea mai mare revoluție de după descoperirea antibioticelor. În loc să mergem la medic atunci când suntem deja bolnavi, sau să încercăm depășirea problemelor legate de vârstă, de tipul cancerului sau al demenței, în stadiile lor avansate, vom interveni preventiv, în primul rând pentru a împiedica oamenii să se îmbolnăvească, rezolvând totodată carențele sau alte probleme care nu sunt întotdeauna diagnosticate din vreme. (Andrew Steele, Un medicament anti-îmbătrânire s-ar putea să nu fie doar un vis)”

Și, desigur, au apărut deja și cei îngrijorați de faptul că, odată apărute, asemenea tratamente vor fi accesibile doar celor bogați și puternici:

Având în vedere că oamenii nu au fost niciodată dornici să împartă cu alții nici bogăția și nici puterea (politică sau de altă natură), nu ar fi deloc deplasat să presupunem că producătorii deja foarte bogați ai unui asemenea medicament sau dispozitiv minune ar fi tentați să îl păstreze doar pentru ei.” (Maggie Harrison, Experții sunt îngrijorați că miliardarii matusalemici vor deveni nemuritori, apropriindu-și bogățiile pentru totdeauna).

Trebuie spus că acest tip de cercetare este bine finanțat și câștigă tot mai mult teren printre oamenii de știință proeminenți din întreaga lume. Iar dacă Jeff Bezos este unul dintre donatorii principali este foarte posibil să nici nu mai fie nevoie de bani în plus. Interesant este și că unul dintre membrii staff-ului științific al Altos Labs este Thore Graepel, creatorul acelui program de inteligență artificială care a învins de cinci ori un jucător Go de talie înaltă:

M-am alăturat Altos Lab datorită oportunității unice de a face echipă cu biologi de talie mondială și de a explora modul în care Inteligența Artificială poate fi folosită pentru a înțelege și controla procesele biologice, cu scopul de a menține și restabili sănătatea celulelor noastre.” (Thore Graepel)

Viziunea Altos Labs este, de fapt, foarte apropiată de aceea a transhumaniștilor, care încearcă să computerizeze conștiința umană. Doar că, departe de a se mulțumi doar cu longevitatea, ciracii lui Jeff Bezos râvnesc nici mai mult nici mai puțin decât la tinerețe fără bătrânețe și la viață fără de moarte.

Toate acestea îmi amintesc de o emisiune televizată a anilor 70, în care era vorba despre cercetările Anei Aslan. Să fi avut vreo 8-10 ani pe vremea aceea și știu că, deîndată ce s-a terminat, am dat fuga la bucătărie pentru a-i povesti bunicii mele despre miraculoasele leacuri care în curând vor putea ”vindeca” bătrânețea.

Faptul că, după mai bine de o jumătate de secol, subiectul a început să facă furori printre membrii celor mai înalte pături ale societății globale, printre cei care lucrează în marile companii din industria tehnologiei informației, printre universitari și, last but not least, printre tehnocrații de la Davos, mi se pare nu doar amuzant, ci și semnificativ.

Acești oameni bogați sunt convinși că sunt speciali, infinit mai buni decât alții, și este ușor de înțeles de ce caută nemurirea: ei doresc să-și păstreze puterea și bogăția cât mai mult timp posibil. Moartea, marele egalizator, li se pare de neacceptat, motiv pentru care își imaginează că banii îi pot ajuta să o învingă, sau măcar să o controleze. Dar, în ciuda faptului că unii dintre ei au, probabil, un IQ foarte ridicat, sunt indivizi liniari, foarte detașați de realitate. Și, cu toate că se cred stăpânii universului, faptele și vorbele lor sugerează imaturitate și o spaimă de neînvins.

De fapt, chiar dacă am descoperi, cândva, ”rețeta” nemuririi, acest lucru nu ar rezolva, totuși, problema sensului. Ceea ce avem cu adevărat nevoie, și ceea ce caută, în realitate, Jeff Bezos și ceilalți – chiar fără a conștientiza acest lucru – nu este nemurirea (viața ca o înșiruire oarbă de evenimente întâmplătoare, care se repetă la nesfârșit), ci o viață plină de sens, trăită pe un plan superior al existenței. Marele lor ghinion este însă acela că, înconjurați de inteligență artificială, au ajuns să gândească doar prin intermediul acesteia.

Nedeea Burcă