Candidatul democrat la alegerile prezidenţiale programate la 3 noiembrie a.c. a denunţat refuzul preşedintelui în funcţie de a condamna supremaţia albilor. „Mesajul meu pentru Proud Boys şi alte grupuri de supremaţie a albilor este „opriţi totul”. Aşa ceva nu-i reprezintă pe americani”. Grupul de extremă-dreapta Proud Boys fondat în 2016 este legat de episoadele violente contra manifestărilor anti-rasiste. Miercurea viitoare este programată confruntarea între actualul vice-preşedinte Mike Pence şi senatoarea democrată Kamala Harris, aspirantă la postul de vice-preşedinte.

Pentru The Times, din dezbaterea dintre Donald Trump și Joe Biden, principalul perdant a fost America.

The Guardian descrie dezbaterea ca pe o „umilință națională”: “Restul lumii – și viitorii istorici – probabil că se vor uita la ea și vor plânge”, a scris ziarul, adăugând că domnul Biden era singurul om care părea “de la distanță prezidențibil”, spunând că, dacă domnul Trump ar fi reales în noiembrie, „acest vis întunecat, îngrozitor, va fi cu siguranță prima linie a necrologului Americii”.

Financial Times notează că sondajele rapide de după eveniment l-au indicat pe Biden drept câștigător. „Dar oricine este îngrijorat de democrația americană nu a putut resimți altceva decât teamă”.

”A fost un duel ca un accident de mașină”, consideră Der Spiegel.

În timp ce Süddeutsche Zeitung crede că ambii protagoniști au putut pleca acasă mulțumiți, deoarece în ceea ce privește spectacolul teatral, ambii și-au făcut treaba. ”Donald Trump l-a interpretat pe Donald Trump, Joe Biden l-a jucat pe Joe Biden, iar fanilor ar fi trebuit să le placă”.

Însă dezbaterea a dezvăluit foarte puțin despre politici, notează Die Welt:  „Cel mai important, a arătat că America are un președinte al cărui comportament iese în evidență și căruia îi lipsește stăpânirea de sine – dar asta nu este tocmai o noutate”.  În schimb, Biden nu a fost un candidat interesant, ci „cel mult cineva cu bun simț și o personalitate stabilă” care ar „readuce ceva normalitate înapoi la Casa Albă”.

„Niciodată politica americană nu s-a scufundat atât de jos”, a scris corespondentul american ziarului italian La Repubblica, descriind dezbaterea ca fiind „haotică, agitată și plină de dispreț reciproc”.

Iar Corriere della Sera consideră că refuzul președintelui Trump de a condamna supremația albă este „un mesaj pentru America Neagră”. ( Sursa: BBC).

A fost o dezbatere îngrijorătoare pentru democrația americană, titrează și Le Monde: ”După ciocnirea dură dintre Donald Trump și Joe Biden, ne vom aminti în special amenințarea că președintele va pune sub semnul înrebării valabilitatea scrutinului din 3 noiembrie.

Anul 2020 a fost deosebit de dificil din punct de vedere politic în Statele Unite: a început cu dezastruosul proces de destituire a președintelui și a continuat cu violența urbană, reflectând, în mijlocul unei pandemii, polarizarea tot mai mare a societății.

Având în vedere spectacolul trist oferit de prima dezbatere, mai mulți comentatori americani au pus la îndoială oportunitatea următoarelor două. De fapt, avem dreptul să ne întrebăm în ce măsură rațiunea și democrația pot câștiga din acestea”.

”Anulați dezbaterile”, este și titlul ales de comentatorul revistei americane The Atlantic.

”A fost prima dezbatere a acestei curse prezidențiale și, dacă mai există un sens pentru această națiune, va fi și ultima.

Deși dezbaterile primare sunt conduse de către canalele de știri în coordonare cu marile partide politice, dezbaterile pentru alegerile generale sunt găzduite de Comisia pentru Dezbateri Prezidențiale, un organism nepartizian, independent.

Grupul își propune să susțină un ideal înalt: „a se asigura că publicul cu drept de vot are ocazia să vadă ideile candidaților principali în timpul campaniei electorale”.

Dacă Grupul dorește cu adevărat să ajute electoratul american, ar trebui să anuleze restul sezonului de dezbateri”.

 

cvlpress