Rusia nu a fost invitată să participe la ceremonia de comemorare a 80 de ani de la eliberarea Auschwitz-ului din cauza tensiunilor continue cu Occidentul. În septembrie anul trecut, directorul Muzeului Auschwitz a precizat, de asemenea, că reprezentanții ruși nu vor fi bineveniți, iar ulterior a declarat că ”Este greu de imaginat prezența Rusiei care, în mod evident, nu înțelege valoarea libertății. O astfel de participare ar fi cinică”. Evenimentul a ignorat și rolul Armatei Roșii în eliberarea celui mai abominabil lagăr de concentrare al lumii.

Prin urmare, ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a refuzat să meargă la ceremonie chiar dacă, oficial, oricine avea permisiunea să participe, chiar și în lipsa unei invitații oficiale. ”Au publicat un mesaj cum că vor avea loc niște evenimente – cine vrea să se ducă, n-are decât. Teoretic, am putea, desigur, să apărem acolo, dar să participăm la o solemnitate la care nimeni nu-și va aminti cine a eliberat lagărul de concentrare de la Auschwitz și Europa… Nu avem nevoie de așa ceva. Vom marca această aniversare în mod corespunzător, în propriul nostru cerc.”, a spus el.

Cu toate acestea, Putin a transmis un mesaj participanților la ceremonie, precizând că ”Cetățenii Rusiei sunt descendenții direcți și moștenitorii generației învingătoare. Ne vom opune cu fermitate și hotărâre oricăror încercări de a modifica judecata legală și morală de care au avut parte călăii naziști și colaboratorii acestora.” El și-a reafirmat, de asemenea, legământul sacru de a ”lupta activ împotriva răspândirii antisemitismului, rusofobiei și a altor ideologii rasiste.”

Deși editorul BBC Rusia, Steve Rosenberg, a titrat un articol care susținea că, actualmente, ”Rusia se concentrează pe victimele sovietice ale celui de-al Doilea Război Mondial, deoarece oficialii ruși nu sunt invitați la ceremonia de la Auschwitz”, adevărul este că Rusia în general și Putin în special au tratat întotdeauna cu multă atenție genocidul evreilor produs de către naziști. Acest lucru a fost recunoscut în mod explicit de Bibi, care, în ianuarie 2020, l-a invitat pe Putin la Ierusalim, ca oaspete de onoare la „Remembering The Holocaust: Fighting Antisemitism Forum”. Iar în octombrie 2021, succesorul său, Naftali Bennet, i-a declarat următoarele: ”Vreau să vă reamintesc, în numele țării noastre, al întregului nostru popor, că vă considerăm un prieten foarte apropiat și adevărat al statului Israel.” Toate acestea s-au datorat relațiilor excelente dintre Rusia și statul evreu cultivate de Putin, precum și tuturor demersurilor sale pentru prezervarea memoriei Holocaustului.

Toate acestea ar trebui să îi pună în gardă pe cititori cu privire la relatările menite să justifice excluderea Rusiei de la comemorarea Holocaustului. Asemenea adunări vor fi întotdeauna incomplete, deoarece este statul succesor al Uniunii Sovietice a cărui Armată Roșie, multietnică și diversă din punct de vedere religios, a eliberat lagărul de la Auschwitz, unde au fost uciși evrei și țigani, prizonieri sovietici și polonezi etc., etc.

Politicienii occidentali ar putea urî în continuare Rusia, iar istoricii lor ar putea continua să susțină că scopul URSS în cel de-al Doilea Război Mondial a fost să elimine amenințarea existențială pe care o reprezentau pentru ei naziștii, și nu neapărat să elibereze lagărele morții și țările ocupate – dar fără a exclude Rusia de la evenimentele legate de Auschwitz. Refuzul de a-i invita reprezentanții se constituie într-o totală lipsă de respect față de soldații și ofițerii Armatei Roșii care și-au dat viața în război și facilitează, de asemenea, eforturile de rescriere a istoriei și atenuare a rolului principal jucat de sovietici în înfrângerea lui Hitler.

Andrew Korbybco este un analist politic american care relatează de la Moscova, specializat în tranziția sistemică globală către multipolaritate.

Traducerea și adaptarea: Nedeea Burcă

Sursa: aici