de Eric Gomez

În numai câteva zile, riscurile nucleare asociate cu invazia Ucrainei de către Rusia au crescut în mod semnificativ. La sfârșitul săptămânii trecute, președintele rus Vladimir Putin a declarat că și-a plasat forțele nucleare în ”pregătire specială de luptă”. Chiar dacă nu știm exact ce anume înseamnă asta, este cât se poate de limpede că avem de-a face cu nivelul cel mai ridicat de alarmă, de la începutul crizei și până acum.

Declarația lui Putin a venit pe fondul escaladării rapide a acțiunilor economice și diplomatice de pedepsire a Rusiei pentru atacul asupra Ucrainei. Viteza și amploarea izolării economice și diplomatice a țării sunt fără precedent. Această izolare, combinată cu slăbiciunea de pe câmpul de luptă, l-au pus pe Putin într-o situație din ce în ce mai dificilă.

Anunțul nuclear a fost conceput, probabil, ca un avertisment împotriva unei intervenții ulterioare și mai directe a Statelor Unite și Europei, în special împotriva unei intervenții militare. Cu alte cuvinte, mesajul Rusiei pare să fie acela că, dacă sancțiunile Occidentului sunt de natură să crească pericolul nuclear, intensificarea presiunilor – și în special intervenția militară directă – nu vor rămâne nicidecum fără răspuns.

Există mai multe opțiuni pentru ca SUA și aliații săi să răspundă la acest semnal astfel încât să reducă pericolul nuclear. Primul pas, pe care Washingtonul l-a făcut deja, este să semnaleze reținere prin neînălțarea nivelului de alertă al arsenalului militar american. De evitat fiind și amenințările explicite care n-ar face decât să sporească percepția lui Putin despre pericolul existențial. În cele din urmă, anunțul lui Putin este un memento dur că aceasta este o criză nucleară. Poziția lui Biden conform căreia SUA nu va interveni cu forța militară ar trebui să să fie, în continuare, politica SUA.

Totodată, cel mai bun lucru pe care îl pot face SUA și aliații săi este să transmită în mod clar Rusiei acele semnale care ar putea să reducă presiunea. Cum ar fi de exemplu (chiar dacă prețul ar putea să pară prea mare) ridicarea unor sancțiuni în schimbul retragerii complete a armatei ruse din Ucraina. Este puțin probabil ca Putin să se întoarcă din drum, dar este esențial ca acest drum să existe, ca o posibilitate de detensionare a conflictului.

În cazul în care încrâncenarea va persista indiferent de acțiunile Rusiei, șansele ca Putin să renunțe la escaladarea conflictului vor fi din ce în ce mai puține.

Traducere și adaptare: Nedeea Burcă

Sursa: aici

 

Accesul la ziarul nostru este liber, dar dacă ți-a plăcut articolul, poți să faci cinste cu o cafea aici!