Un interviu de Freddie Sayers

Unul dintre numele aflate în centrul afacerii ”Fișierele Twitter”, declanșate de Elon Musk, este cel al lui Jay Bhattacharya. Profesor la Universitatea din Stanford, el a devenit cunoscut în calitate de co-autor al Declarației de la Great Barrington, care s-a opus blocajelor covid. Săptămâna trecută s-a aflat că Twitter îl plasase pe o listă neagră, pentru a-i limita, în secret popularitatea. Elon Musk l-a contactat pe profesorul Bhattacharya și l-a invitat la sediul Twitter pentru a discuta problema și a-i arăta cum a fost cenzurat.

Ulterior, el i-a oferit un interviu în exclusivitate lui Freddie Sayers – despre acea vizită, despre ceea ce a discutat cu Elon Musk, precum și despre implicațiile mai largi ale problemei.

Ce înseamnă să figurezi pe lista neagră a Twitter?

Din câte am înțeles, mesajele mele de pe Twitter pot ajunge la persoanele care mă urmăresc direct. Dar fără nicio șansă a unei vizibilități mai mari, astfel încât să poată fi văzute și de alți oameni. Așa că vorbesc în ”bula” mea și totul pare în regulă, dar informațiile mele nu pot ajunge prea departe.

Și toate astea au început în august 2021, cândv-ați făcut cont pe Twitter, la mai multe luni după semnarea Declarației de la Great Barrington, în care v-ați manifestat împotriva blocajelor, cerând o abordare alternativă a pandemiei.

În prima zi din august 2021, când m-am înscris pe Twitter, au apărut, se pare, și o serie de plângeri privitoare la persoana mea. Nu m-am lămurit exact de la cine, deoarece sistemele lor nu sunt configurate astfel încât să poată răspunde cu ușurință la o asemenea întrebare, deși se pare că oamenii sunt interesați de acest aspect. Și asta a determinat apoi Twitter să mă pună pe acea listă neagră, pentru a se asigura că tweet-urile mele nu ajung la prea multă lume. A făcut-o un om de acolo, apoi setarea a fost neînnoită în mod repetat, până în 2021 și 2022.

Povestiți-ne despre felul în care ați fost contactat de Elon Musk și cum ați fost invitați să vizitați sediul Twitter.

Am primit un mesaj pe Skype de la un prieten comun, cineva are îl cunoaște pe Elon și mă cunoaște și pe mine: ”Jay, am un cadou de Craciun pentru tine”. Și apoi am ajuns într-un grup de pe Signal, împreună cu Elon, care mi-a scris: ”Bună. Poți să vii în acest weekend la sediul Twitter, ca să-ți arătăm fișierele și ce anume s-a întâmplat?”

Așadar, descrieți-ne cum arată sediul Twitter acum?

Când intri în sediu, pare un hotel de cinci stele, care a fost abandonat. Există un restaurant foarte elegant, sunt tot felul de decorațini și lucrări de artă… Dar totul este gol, cu excepția zonei de inginerie, cu toate cabinele și cu mulțimea de oameni care să străduiesc din greu ca Twitter să nu explodeze. Era sâmbătă, ziua-n amiza mare, și se lucra din greu.

Ați vorbit cu Elon aproape o oră. Despre ce anume?

Subiectul a fost, desigur, cenzura. Sentimentul meu este că a cumpărat Twitter în parte pentru că s-a simțit ultragiat de ideea că o platformă de această factură, atât de importantă pentru comunicarea publică, și-a vârât coada în așa ceva. Nu era vorba doar de covid. În general, el a simțit că o parte a dezbaterii publice nu se mai putea face auzită, în foarte, foarte multe privințe. Și crede, probabil, că se află într-o poziție privilegiată, care îi permite să restabilească libertatea de exprimare, discutarea liberă a ideilor. Așa că vrea să își folosească toate atuurile în acest scop. A făcut chiar o glumă: ”Aș fi putut cumpăra cu banii ăștia o insulă, dar am decis să folosesc mult mai bine cei 44 miliarde de dolari”.

A fost un sceptic al lockdown-ului în perioada pandemiei?

Cred că, în general, da… Este binecunoscut faptul că, la început, a protestat împotriva blocajelor și când au venit ordinele de închidere a mutat sediul Tesla în Texas… E foarte clar că era conștient de daunele inevitabile și, chiar în primele zile ale pandemiei a menționat că avea în China fabrici cu zeci de mii de angajați.. ”Uite, dacă vreunul dintre angajații mei moare, aflu imediat, pentru că nu îl mai plătim”, a spus el. Or, a observat foarte, foarte puține decese și, în opinia sa, chiar din primele zile ale pandemiei, n-a fost deloc limpede dacă ratele mortalității despre care se vorbea la noi se potrivesc într-adevăr cu realitatea din China. Cu siguranță, în acel moment a fost foarte, foarte solidar cu mesajul meu privitor la prejudiciile pe care le vor avea de suportat săracii lumii, amenințați de dislocarea economică, de închiderea școlilor… – cred că s-a opus tuturor acestor lucruri.

Așa… Și un inginer v-a arătat fișele. Ce ați aflat?

Am vorbit cu un inginer, într-o micuță cabină. În primul rând, există acel procedeu, făcut celebru de Bari Weiss: ei au poziția socială a persoanei si un istoric al acestei poziții. Ceea ce include câteva informații personale de identificare, care nu pot fi văzute de toată lumea… desigur, aveam permisiunea să mă uit la mine. Și am cerut voie să mă uit și la Martin Kulldorf.

Martin Kulldorff se afla și el pe lista neagră?

A fost. Prima dată în iulie 2020, când a pledat pentru deschiderea școlilor… Mi-a spus că ori de câte ori cineva pleda pentru închiderea școlilor, el posta un link către un studiu suedez conform căruia, acolo, după deschiderea școlilor din primăvara lui 2020, nu a murit niciun copil de covid, iar numărul profesorilor care s-au îmbolnăvit a fost foarte mic în comparație cu acela al lucrătorilor aparținând altor categorii sociale. A postat asta iar și iar – mi-a mărturisit el – și a fost mai activ pe Twitter decât oricând altcândva. Și atunci a fost pus pe lista neagră, în iulie 2020. Și încă de trei ori, în 2022. Alminteri, în acest moment, nu există nicio listă neagră pe care să figureze numele lui Martin.

Dar dvs. mai figurați acolo?

Mai figuram încă, în momentul în care am fost la Twitter. Sper însă că problema a fost remediată. Tweeturile mele par să devină din ce în ce mai virale.

Inginerul care v-a vorbit despre asta face parte dintr-o minoritate de ingineri care au rămas și sunt loiali noii conduceri?

Angajații care au rămas sunt, evident, foarte preocupați să se asigure că Twitter funcționează bine. Inginerul Twitter cu care am lucrat eu fusese mutat de la Tesla. Câțiva dintre adjuncții lui Elon au fost mutați de la Tesla și mi-au spus că Elon este acolo până la ora trei noaptea. Oamenii de acolo caută să se asigure că site-ul funcționează și o face de pe o bază filozofică diferită, una a deschiderii spre libertatea de exprimare, și nu de suprimare a ideilor.

Credeți că reacția generală la pandemie ar fi putut fi diferită dacă voci precum cea a dvs. nu ar fi fost reduse la tăcere?

Da. Eu chiar cred că cenzura ucide și că a ucis și în timpul acestei pandemii. Politicile ar fi putut fi mult mai bune. Cele adoptate au fost incredibil de dăunătoare vieților și mijloacelor de trai ale atâtor oameni. 100 de milioane de oameni aruncați în sărăcie în întreaga lume: aceasta este estimarea Băncii Mondiale. Efectele asupra vieții și mijloacelor de trai vor fi extraordinare. Și, bineînțeles, toți acei copii care au fost, ani de zile, jefuiți de educație. Acestea sunt rezultatele absolut catastrofale ale politicilor pe care le-am adoptat în timpul pandemiei și ar fi trebuit să le discutăm liber. Părerea mea este că era clar, chiar și la acea vreme, că școlile ar fi trebuit să rămână deschise. Și dacă ni s-ar fi permis să avem o discuție liberă și corectă, cred că nici nu s-ar fi închis – dacă nu ar fi existat acest sistem de penalizare a oamenilor care au vorbit împotrivă.

Vă faceți griji pentru faptul că lansând pe Twitter mesaje precum ”Cuvântul meu de ordine este Pedepsește-l pe Fauci!”, Elon Musk merge prea departe și ar putea să-și pericliteze propriul proiect?

Dacă aș fi în locul lui n-aș face asta… dar, pe de altă parte, eu nu am 44 miliarde de dolari pentru a cumpăra compania. Un personaj ideal pentru așa ceva poate că nici nu există… așadar trebuie să o scoatem la capăt cu oamenii pe care-i avem. Și Elon este, cred, un mare pas înainte, comparativ cu proprietarul anterior căruia nu i-a păsat cine știe ce de libertatea de exprimare. Sunt de acord cu faptul că aceasta nu este cea mai înțeleaptă utilizare a puterii sale. Cred, de asemenea, că ar putea fi mai temperat atunci când vorbește, de exemplu, despre Tony Fauci. Cred că Fauci a făcut greșeli teribile și a abuzat de puterea sa în timpul pandemiei. Ceea ce a generat multe probleme. Dar cred că reparația corectă nu este judecarea și pedepsirea sa. În schimb, istoria va înregistra acele greșeli precum și faptul că, deși s-ar putea să fi fost de bună credință, recomandările pe care le-a dat în timpul pandemiei au făcut foarte mult rău unui număr foarte mare de oameni.

Traducere și adaptare: Nedeea Burcă

Sursa: aici