Haga (1882-1883)

 

În 1882, în viața sa apare Clasina Maria Hoornik, numită Sien, o prostituată mai în vârstă decât el, însărcinată și deja mamă a unei fetițe. Ea îi devine lui Vincent prietenă și model. Decide să se căsătorească cu ea. Odată cu nașterea copilului, dificultățile economice vor fi mai mari, iar singura sursa de venit pentru familie este alocația lui dată de fratele său. În 1883, greutățile devin insuportabile. Theo îl convinge pe Vincent să o părăsească pentru a se dedica în totalitate artei.

Petrece o perioadă de singurătate în nordul Olandei, iar în decembrie 1883, Vincent se întoarce din nou în casa părinților, care acum se află în nordul regiunii Brabante. Acolo creează sute de tablouri și desene, dă lecții de pictură, învață să cânte la pian și citește.

 

Iată câteva peisaje…tehnica clar-obscurului în varianta flamandă…

 

Și apoi se reîntoarce la desen…din ce în ce mai stilizat…

 

 

Și pensulația…mai simplă…tușe largi, mai ferme…

 

 

Și deodată, întâi în desen, apare stilizarea, esențializarea …stilul unic al desenului plin de dinamism al marelui Van Gogh !

 

În luna martie a anului 1885 moare tatăl său, iar în noiembrie pleacă la Anvers. În 1886 se înscrie la Școala de Arte Frumoase și se cufundă în studiu. Vincent nu trece de examene, iar cariera îi este compromisă!

Decide că într-un singur oraș merită să trăiești și pornește către Paris

 

 

Paris (1886 – 1888)

 

Vincent vrea să-și facă un nume în lumea artei. Parisul era cel mai bun lucru pentru un artist. Atunci, orașul era metropola viitorului, locul în care a apărut fotografia și cinematografia, dar mai mult era leagănul impresionismului, mișcarea artistică care l-a influențat pe van Gogh.

Vincent ajunge la Paris pe 28 februarie 1886. Theo, care era directorul unei galerii de artă din capitala Franței, îl găzduiește în locuința sa, mai întâi pe strada Laval, lângă Place Pigalle, și apoi pe strada Lepic, în cartierul Montmartre. Cei doi încep o conviețuire care le aduce numai beneficii.

Autoportet pictat în 1886

 

La începutul șederii, Van Gogh lucrează în atelierul faimosului pictor academician, Fernand Cormon. În acest atelier întâlnește persoane cum ar fi Henri de Toulouse-LautrecÉmile Bernard și Louis Anquetin. Datorită lui Theo, ii mai cunoaște pe Claude MonetCamille PissarroAlfred SisleyPierre-Auguste Renoir și Paul Signac.

 

 

În doi ani, artistul a realizat 230 de tablouri ! Vincent discută cu artiștii și frecventează aceleași locuri. Unele dintre acestea sunt Tambourin, un cabaret de pe Bulevardul Clichy și localul lui Tanguy, un magazin de materiale pentru pictură situat pe strada Clauzel.

 

Iată și câteva naturi statice din această perioadă…

                        

                                                                               

 

Iată și câteva peisaje…

Moara de la Galette – 1886

Guinguette din Montmartre – 1886

Iată un alt autoportret din această perioadă …

 

Nu știm în ce măsură întâlnirea cu Toulouse-LautrecÉmile Bernard , MonetPissarroSisleyRenoir și Signac i-au schimbat decisiv stilul, dar iată cum încet, încet apar culorile lui Van Gogh.

 

Săptămâna viitoare vom continua călătoria în lumea fascinantă a lui Van Gogh…

 

 

Rubrică realizată de Cezar Corâci