Galeria Tretiakov

Galeria de Stat Tretiakov este un muzeu în Moscova fondat în 1856 de colecționarul de artă Pavel Tretiakov, care a cumpărat opere ale artiștilor ruși contemporani cu scopul de a crea o colecție care a crescut până la dimensiunile unui muzeu.

Galeria Tretiakov

În 1892 Tretiakov a prezentat națiunii ruse colecția sa, deja faimoasă, compusă din aproximativ 2.000 opere de artă (1.362 picturi, 526 schițe și 9 sculpturi).

Fațada clădirii galeriei a fost proiectată de pictorul Victor Vasnețov în stilul specific basmelor rusești. Clădirea a fost construită în anii 1902-1904 la sud de Kremlin. În timpul secolului al XX-lea, galeria s-a extins cu mai multe clădiri învecinate, inclusiv biserica din secolul al XVII-lea Sf. Nicolae din Tolmachi.

Colecția conține mai mult de 130.000 de exponate, de la Sfânta Fecioară din Vladimir și Trinitate ale lui Andrei Rubliov la monumentala Compoziție VII de Vasili Kandinski și Pătratul Negru, pictura lui Kazimir Malevici.

Fondatorul galeriei este industriașul și filantropul Pavel Tretiakov, care provenea  dintr-o familie de comercianți săraci. Împreună cu fratele său, Serghei, au creat manufactura de articole de îmbrăcăminte Kostroma, care i-a adus un venit constant. Ulterior, frații Tretyakov au devenit interesați de caritate și colecții de artă: Pavel – prin lucrări ale unor artiști ruși și Serghei – prin picturi de maeștri din Europa de Vest.

Pavel Tretiakov – Ilia Repin

Data creării galeriei este considerată a fi 1856, când Pavel Tretiakov a achiziționat două lucrări ale artiștilor contemporani ruși: „Tentația” lui Nikolay Schilder și „Lupta cu contrabandiștii finlandezi” de Vasili Khudiakov. Acestea nu sunt primele lucrări cumpărate de patronul artelor, dar datele certe privind achizițiile anterioare nu au fost păstrate. Colecționarul a dorit să creeze un muzeu național, care să conțină lucrări ale unor artiști ruși.

Sursa : Wikipedia

Pictura rusă cuprinde multe nume , care au intrat în istoria picturii universale ca figuri de primă marime printre care : Ivan Shishkin, Ivan Aivazovski, Ilia Repin, Marc Chagall, Vasili Kandinsky. Istoria începe însă , desigur cu Andrei Rubliov, cu icoanele sale unice.

 

Sfânta treime – Rubliov ( 1411 ?)

Azi vom vorbi despre Ivan Shishkin

Ivan Shishkin

Ivan Shishkin  (1832 – 1898) a fost un pictor peisagist rus. S-a născut și a crescut în Yelabuga, pe malurile râului Kama și locurile înconjurătoare l-au inspirat din copilărie. La 20 de ani, el a mers la Moscova să se înscrie la Școala de Pictură și Sculptură. A tratat studiile sale cu cea mai mare seriozitate: „Artistul trebuie să fie o ființă supremă, care trăiește într-o lume ideală de artă și care caută doar să se îmbunătățească. Proprietățile artistului: sobrietate, moderație în toate lucrurile, dragostea pentru artă, caracter timid, integritate și onestitate … peisagistul – un artist adevărat, el se simte mai profund, mai pur „.

Rye

În 1867 Shishkin a început să-l învețe pictura pe tânărul artist Fiodor Vasiliev, și curând a cunoscut-o și pe sora lui – Eugenia, care în 1868 a devenit soția lui. La acea vreme, Shishkin era deja în vârstă de 36 de ani iar iubita lui avea 21 de ani. Nepoata artistului mi-a spus: „peregrinări dintr-o cameră mobilată el era obosit teribil, și s-a dedicat cu toată inima familiei și casei lui. Pentru copiii lor a fost cel mai blând tată, iubitor, mai ales în timp ce copiii erau mici. Eugenia a fost o femeie simplă și bună, și un an de viata ei cu Ivan Ivanovici a avut loc într-o atmosferă pașnică și liniștită. ”

 

Shishkin și-a pictat soția lui în două scene

 

 

Stânga: Doamna cu câinele , Dreapta: Înainte de oglindă. În timpul citirii scrisorii

Au trăit împreună 6 ani. În 1872, în viața artistului a început o perioadă neagră : în primul rând, a murit tatăl său și apoi, fiul său mai mic Vladimir. A murit de tuberculoză soția fratelui lui Fedor, cu care Shishkin a fost foarte apropiat. În anul următor, boala a răpus-o pe iubita sa soție și un an mai târziu a murit și fiul lui, Constantin. Artistul o mai avea doar pe fiica sa, Lydia. Despre această perioadă și-a amintit cu groază: „lumină albă stinsa, toate în gravura alb-negru, am pierdut culoarea. Înapoi la viață la Yelabuga“.

Pentru un timp el s-a oprit scris și a devenit dependent de alcool. Dar pictura l-a salvat de la disperare. În această perioadă, artistul creează picturi care vor fi ulterior numite produsele software ale sale, afirmarea și glorificarea frumuseții naturii din Rusia. Cu toate acestea, în realitate, aceste peisaje sunt greu de a fi idilice. Într-una dintre cele mai cunoscute picturile ale sale – „Rye“ – o piesa care face ca unii cercetători sa faca presupunerea că a adăugat în mod intenționat. copaci morți în fundal ; arată astfel o notă discordantă cu  celebrarea vieții. Poate că, astfel, autorul a prezentat o tragedie personală: după pierderea tatălui său, a soției și a celor doi copii se simțea ca un copac uscat.

Prima zăpadă

Înapoi la viață l-au ajutat să revină nu numai locurile natale de la Yelabuga, dar și  un sentiment nou, care a erupt în sufletul artistului pentru Olga Lagoda. Ea a fost una dintre primele 30 de femei acceptate ca studentă la Academia de Arte. În 1880 Olga a devenit a doua soție a lui Shishkin.

Olga Lagoda-Shishkin-Autoportret

Cuplul a avut o fiică, Ksenia ; șase săptămâni după nașterea ei Olga a murit de inflamație a peritoneului. Moartea ei a fost o lovitură teribilă pentru artist și într-o scrisoare adresată unui prieten, el a recunoscut: „Am suferit teribil..pierderea… Ce era acea persoană: femeie, soție, mamă, împreună cu artistul talentat”

Victoria, sora Olgăi, a înlocuit-o pe mama nou-născutului. Ea a trăit la Shishkin in familie ; îngrijiea și o nepoată, și fiica sa din prima căsătorie, și despre sine.

Siskin a iubit peisajul din Rusia , pădurile de brad sau de stejar .

Pădure în Mordvinovo

Scenele sale cu ursuleți sunt arhicunoscute…În multe restaurante și hoteluri din Alpi veți vedea reproduceri…

 

Toamna rămâne anotimpul sau preferat. Lucrările sale se remarcă prin rafinamentul coloristic care ne duce cu gândul la impresionism…

Toamna

Toamna aurie

Mesteceni

 

Tăierea unui stejar

Moartea lui a fost o surpriză pentru toți. Shishkin avea 66 de ani, era într-o stare bună de sănătate și continua să picteze. În dimineața aceea, ca de obicei, a lucrat cu un student la un nou tablou : „Forest Kingdom“. Dintr-o dată a lăsat capul pe piept și studentul care a fugit la el, a putut doar să constate că murise. Moartea lui a fost bruscă și s-a datorat unui atac de cord.

 

In memoriam

A murit la șevalet, așa cum a trait o viață. Shishkin rămâne în istoria picturii ca „poetulul naturii“ sau „rus cântăreț de pădure“. Opera artistului , seninătatea acesteia, nu reflectă dramele pe care artistul le-a trăit.

 

 

 

 

 

Rubrică realizată de Cezar Corâci