In aceasta saptamană incepem o incursiune prin muzeele Vienei. Barocul arhitecturilor ascunde comori ale artei din toate timpurile. Ne vom opri in urmatoarele saptamani in secolele XIX si inceputul secolului XX si vom urmari mari artisti ai acestei perioade.

Palatul Belvedere

Palatul Belvedere din Viena se află în mijlocul unui parc splendid. Palatul a fost construit pentru Eugen de Savoia, de către J.L. von Hildebrandt, un foarte cunoscut arhitect baroc al perioadei respective. Palatul Belvedere oferă din grădinile sale,

o priveliște minunată asupra orașului vechi.

Belvedere nu este numai un somptuos palat baroc, ci şi un edificiu cultural, care adăposteşte una dintre cele mai valoroase colecţii de artă din Austria cu opere principale de Gustav Klimt, Egon Schiele şi Oskar Kokoschka.

Scurt istoric

Deși părinții săi erau născuți în Italia, Prințul Eugen era francez și cunoștea foarte bine Castelul Versailles. Fiind exilat de Ludovic al XIV-leaEugen a devenit comandant al Sfântului Imperiu Roman și împreună cu bunul său prieten Ducele de Marlborough, au învins armatele lui Ludovic al XIV-lea fiind răsplătiți cu palate. Cei doi generali erau cunoscuți sub sintagma „un suflet în două trupuri”.

Domeniul Belvedere are două castele, unul mai mare construit între 17201722 și un al doilea mai confortabil construit între 17141716. Prințul Eugen a locuit în acesta din urmă. Grădinile unesc cele două palate și sunt amenajate cu bazine de apă, fântâni, sculpturi, trepte și mici cascade. Tema întregului ansamblu este călătoria omului din întuneric către lumina divină. După moartea Prințului Eugen în anul 1736, domeniul a intrat în proprietatea Habsburgilor.

Fresce de plafon

Cele două palate găzduiesc muzee. În palatul în care a locuit Prințul Eugen se găsește Muzeul Austriac de Artă Barocă. În celălalt palat se află Galeria Austrică de Artă, unde se găsesc tablouri din secolele XIX și XX.

În 1803 a fost făcută, în parcul de la Belvedere, prima grădină alpină din Europa. Astăzi peste 4000 de plante originare din Alpi se găsesc aici. Cea mai bună perioadă din an pentru a vizita grădinile de la Belvedere este primăvara sau la începutul verii, deoarece atunci înfloresc marea majoritate a plantelor ce se găsesc aici.

Belvedere Superior – cea mai mare colecţie Klimt din lume şi „Sărutul”

Nucleul expoziţiei din Belvedere este format din 24 de lucrări de Gustav Klimt alături de picturile sale aurii „Sărutul” şi „Judith”. În mod special, pictura lui Klimt „Sărutul“ este renumită la nivel mondial. Pictura de 180 x 180 cm a fost creată în anii 1908/09 şi îl reprezintă pe Klimt alături de prietena sa, Emilie Flöge ca pereche de îndrăgostiţi. „Sărutul“ este cea mai renumită operă de artă din Austria. Mai mult de atât, impresionante sunt şi portretele de femei ale lui Klimt, care se pot admira de asemenea în Belvedere Superior.

Expoziţia permanentă din Palatul Belvedere Superior a fost complet reamenajată la începutul lui 2018: Se pot admira 420 de opere de artă, în şapte săli tematice, pe trei etaje. Vizita începe tematic, cu istoria Palatului Belvedere. În sălile următoare sunt expuse opere de artă din Evul Mediu, din perioada Barocului, Clasicismului şi din perioada Biedermeier. Modernismului Vienez al artei de la 1900 li s-a rezervat bineînţeles o suprafaţă generoasă, la primul etaj, în care şi-a găsit locul şi „Sărutul“ lui Klimt. La etajul al doilea este prezentată arta anilor interbelici şi postbelici.

Sursa : Wikipedia

Despre Gustav Klimt vom vorbi azi.

Gustav Klimt

Gustav Klimt (1862 – 1918) a fost un pictor și decorator austriac, lider al avangardei vieneze și unul din fondatorii Secesiunii vieneze. Arta lui a contribuit în mare măsură la izbucnirea uneia din cele mai mari revoluții din istoria artei.

Gustav Klimt s-a născut la 14 iulie 1862, la Baumgarten, una din suburbiile Vienei. Tatăl său, de profesiune giuvaergiu, era originar din Cehia. Despre perioada dinainte de anul 1867, privitor la copilăria lui Klimt, nu avem aproape nici un fel de informații. Se dovedește de timpuriu talentat la desen, la 14 ani reușește la examenul de admitere la „Kunstgewerbeschule” („Școala de Arte Aplicate”) din Viena. Doi ani frecventează cursurile acestei școli și, concomitent, învață pictura în atelierul maestrului Ferdinand Laufberger.

Gustav Klimt

 În 1879 ia parte, sub îndrumarea lui Hans Makart, la organizarea festivităților prilejuite de aniversarea a 25 de ani de căsătorie a cuplului imperial. Fratele său, Ernst, frecventează aceeași școală de artă. Cei doi frați, împreună cu un coleg, Franz Matsch, decid să lucreze în comun, și tinerii artiști primesc mici comenzi: decorări ale unor porțelanuri, proiecte pentru ilustrații.

În 1880 obțin două comenzi mari: lucrări de decorațiuni la palatul din Sturan, precum și pictarea unui tablou destinat clădirii principale a stațiunii balneare din Karlovy Vary (pe atunci Karlsbad).

În anul 1883 frații Klimt au fondat la Viena, împreună cu Franz Matsch, propria lor școală de artă decorativă și au primit comenzi din mai multe părți ale Europei. Curând cei trei au plecat în Regatul României unde au executat lucrări pentru decorarea castelului Peleș din Sinaia. În 1886 grupul lor participă la realizarea scărilor noului teatru imperial, Burgtheater, din Viena.

În 1893 Gustav Klimt pictează tabloul reprezentând interiorul teatrului castelului Eszterházy, cu care obține premiul expoziției organizate de „Künstlerhaus” („Căminul Artiștilor”). La nici treizeci de ani este considerat unul din cei mai importanți artiști austrieci. Între anii 18911897, devenit membru al societății artiștilor vienezi, „Künstlerhausgenossenschaft”, împreună cu alți pictori, se străduiește să reformeze instituția aservită unor principii artistice net conservatoare. Până la urmă, ei înființează, în 1897, o nouă grupare artistică, separată de Künstlerhaus, care se va numi Secesiunea. Membrii acesteia primesc un teren din partea orașului Viena, pentru a-și putea construi sediul.

Chiar în anul următor ei își organizează, în pavilionul proiectat de arhitectul Joseph Maria Olbrich, prima expoziție. Klimt va fi primul președinte al Secesiunii. Manifestul lor va fi publicat în 1898, în primul număr al revistei „Ver Sacrum”. Filozofia Secesiunii este căutarea adevărului despre existența umană. Deasupra intrării în pavilionul asociației se putea citi următoarea inscripție: „Fiecărei epoci îi este caracteristică propria artă, iar artei – libertatea”. Fidel acestui ideal, Klimt își eliberează arta de tabu-uri. În 1905 ajunge însă în conflict cu artiștii ce i-au fost apropiați și, ca urmare, rupe legăturile cu Secesiunea și formează un alt grup, „Kunstschau”.

În ciuda numeroaselor legături și aventuri amoroase, Klimt a avut o singură dragoste trainică, Emilie Flöge, pe care a reprezentat-o în mai multe tablouri. Începând din anul 1900, pictorul petrece mereu câteva săptămâni de vară pe moșia familiei Flöge, pe malul lacului Attersee.

Femeia in aur

 

Portretul Emiliei Flöge

 

 

Gradina cu floarea soarelui

Pictează mai ales peisaje, grupuri de copaci, boschete de flori („Grădină cu floarea soarelui” 1905), dar și compoziții în care motivul principal îl reprezintă teme antice cu personaje feminine, reinterpretând miturile și simbolurile, ca în tabloul „Iudita și Holofernes I” .

Iudita și Olofern

Sărutul

Una din cele mai renumite picturi ale lui Klimt este „Sărutul” (19071908). Ea datează din așa-numită perioadă „de aur” a artistului. Acest lucru este ilustrat cel mai bine de petalele aurii ce luminează fosforescent scena intimă a sărutului. Măiestria decorativă a lui Klimt se poate observa de exemplul oferit de covorul de flori întins la picioarele celor doi îndrăgostiți, pe care figurile unite în îmbrățișare au încremenit într-o imobilitate statuară.

Prin alegoria femeilor, care apar în tablouri ca „Nuda Veritas” (1899) sau „Danae” (1907), reprezentate sub chipul unor frumoase roșcate, Klimt evidențiază preocuparea sa pentru temele erotice. Faptul că împrumută teme din mitologie atenuează caracterul lasciv al compozițiilor. Tablourilor sale le este foarte caracteristică paleta întreagă a culorilor deschise și pure. Renunțând complet la perspectivă, pictorul așază formele decorative în același plan cu siluetele personajelor.

Sursa : Wikipedia

 

Danae

 

În ultimii 15 ani ai vieții, Klimt călătorește mult în GermaniaBelgia și Italia. La Ravenna descoperă frumusețea bazilicii San Vitale. Mozaicurile de inspirație bizantină, de un aur strălucitor, produc asupra lui o profundă impresie și, ca efect, începând din acest moment folosește tot mai des placarea aurie. În 1910 participă la cea de-a IX-a Bienală din Veneția, unde obține un uriaș succes. În 1917, este numit membru de onoare al Academiilor din Viena și München. Câteva luni mai târziu, la începutul anului 1918, suferă un atac cerebral. Moare la 6 februarie la Wien-Neubau, fiind înmormântat în cimitirul Hietzinger din Viena.

Destin Postum

 Klimt a fost si un mare desenator. A lasat in urma 4300 de desene… În 1963, muzeul Albertina din Viena a început să cerceteze desenele lui Gustav Klimt.

Gustav Klimt, este considerat de critica de specialitate drept pictor simbolist . Artistul a influențat și expresionismul vienez, mișcare condusă de cel mai bun prieten al său, Egon Schiele. Dar despre Egon Schiele vom vorbi intr-un numar urmator.

Primul Portret al Adelei Bloch-Bauer s-a vândut la 19 iunie 2006 pentru suma record la vremea aceea de 135 de milioane de dolari americani. Cumpărător este miliardarul american Ronald Lauder din New York pentru muzeul Neue Galerie finanțat de el.

Pentru mine Gustav Klimt ramane in istoria picturii ca un mare inovator la limita intre simbolism si expresionism , dar cu mijloace de expresie plastica proprii si unice.

 

Rubrică realizată de Cezar Corâci