Sâmbătă, 15 mai, la Târgovişte,

Evenimente culturale la Muzeul „Casa Romanţei” şi Teatrul „Tony Bulandra”

A.V.

Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte a găzduit, sâmbătă, 15 mai a.c., vernisajul expoziţiei de pictură şi grafică semnată de Ioan Cezar Corâci, personalitate de excepţie în lumea culturală, academică, artistică şi, nu în ultimul rând, politică şi economică. Cu această ocazie, la invitaţia jurnalistului Teodor Vasiliu, Ioan Cezar Corâci a vizitat, sâmbătă, şi Muzeul „Casa Romanţei” din Târgovişte, alături de soţia domniei sale, târgovişteancă, precum şi de criticul de artă Roxana Păsculescu, declarându-se deosebit de încântat de acest spaţiu muzeal unic în România. Evenimentul a făcut parte din Programul Naţional „Casa Romanţei – ambasadă a Culturii la Târgovişte”.

„Sunt absolut impresionat de Casa Romanţei. Am fost prin multe locuri din ţară şi din străinătate, dar nu am văzut nicăieri muzee de un asemenea nivel şi cu un asemenea volum de exponate. Muzeul este în sine o operă de artă, nu doar prin informaţia pe care o are. Faptul că prin acest muzeu daţi posibilitatea românilor să vadă una dintre părţile cele mai luminoase ale istoriei culturale a României este un fapt cu totul deosebit. Sunt convins că voi reveni aici, şi nu singur, ci şi cu prieteni, cu oameni de cultură şi chiar mă simt onorat şi privilegiat că am putut fi condus în această vizită chiar de fondatorul Teodor Vasiliu. Vă urez mult succes în continuare, atât cu muzeul, cât şi cu Festivalul Naţional „Crizantema de aur”. Ideea că tineretul nu are apetit pentru cultură şi pentru valorile tradiţionale nu este adevărată. Dacă România ar avea mai multe muzee de nivelul Casei Romanţei, cred că viaţa culturală a ţării ar fi mult mai bună”, ne-a mărturisit, la finalul vizitei, Ioan Cezar Corâci.

Expoziţia va fi deschisă până pe 6 iunie 2021

Vernisajul expoziţiei lucrărilor semnate de Ioan Cezar Corâci a avut loc în foaierul Teatrului „Tony Bulandra” din Târgovişte şi s-a bucurat de un public numeros. Expoziţia a fost deschisă cu un cuvânt de întâmpinare din partea jurnaliştilor Teodor Vasiliu şi George Coandă, iar prezentarea lucrărilor a fost realizată de criticul de artă Roxana Păsculescu (Radio România Cultural). Lucrările vor rămâne expuse la Teatrul „Tony Bulandra” până în data de 6 iunie 2021.

Criticul de Artă Roxana Păsculescu (Radio Romania Cultural): „Ceea ce am descoperit în pictura domnului Corâci: o excepţională vitalitate, care spune mult despre esenţa creatorului care o dată ajuns în atelier îşi regăseşte toate forţele. Şi nu spun doar pentru că această cromatică ne frapează şi ne tulbură, categoric. Uitaţi-vă la gestul picturii, la pensulaţia prin care Cezar Corâci îşi construieşte compoziţiile. Nişte pensulaţii largi, de puternică forţă la care se adaugă, sigur, partea de intelectualitate a domnului Corâci pentru că lucrările nu sunt doar spontane, de o largă respiraţie, şi doar atât. În această avalanşă a culorilor, a exploziei picturii domnului Corâci domnia să se situează pe o linie foarte firească a postmodernismului. De multă vreme, de câteva decenii, întrebarea care se pune este: ce-ar mai putea să spună pictorul nou în pictură? Ei, multe, multe dacă ştii şi dacă eşti pictor. Da, multe. Din afară se spune foarte repede ca s-au spus toate, de fapt Renaşterea a spus totul şi restul, până şi postmodernismul şi până şi Van Gogh câteodată este trecut aşa, într-o zonă să spunem „gri” a picturii. Gri între ghilimele, desigur nu mă refer la cromatica lui Van Gogh. Pe linia postmodernismului în ce sens vă spuneam? Pentru că îşi propune dialoguri cu marii artişti ai lumii şi poate în ţesăturile compoziţionale ale domnului Corâci aţi recunoscut, da, mă gândesc eu, aţi recunoscut nişte personalităţi ale artei universale, mă gândesc foarte atent la cei care au activat sub această emblemă a expresionismului german Max Ernst”.

 

Ioan Cezar CORÂCI s-a născut în Bucureşti în ianuarie 1953. Este conferenţiar universitar la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Universitatea Politehnică Bucureşti. Pictează de peste 35 de ani. A fost în perioada 1990-1993 Preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici. A expus în numeroase expoziţii în perioada 1985-1993 şi anume : Muzeul Colecţiilor de Artă (1985), Muzeul de Artă al României (1987), Galeriile de Artă Cluj-Napoca (1988). A avut mai multe expoziţii personale şi anume : Teatrul Foarte Mic-Bucureşti (1987), Galeriile Artă ale Municipiului Bucureşti (1988), Sala Brâncuşi din Centrul Internaţional de Expoziţii al Palatului Parlamentului (2020) A obţinut mai multe premii fiind laureat cu Premiul pentru Pictură al Festivalului Primăverii Culturale Bucureştene în anul 1998. Are tablouri în colecţii particulare din ţară şi străinătate (Austria, Canada). Atelierul pictorului este în Bucureşti, str. Sbl. Zaharia, nr. 11, sector 1.

Aici puteți urmări un rezumat al expoziției

sursa Jurnalul de Dambovita