Catedrala Sfântului Isaac

  • Este una din cele mai înalte catedrale din lume în care s-a făcut prima demonstrație publică cu Pendulul lui Foucault
  • Are cele mai mari coloane de Malachit din lume
  • O poveste adevărată

 

Începem cu povestea :

 

Isaakievskiy Sobor ascunde multe povești frumoase. Într-o zi fulgerul a lovit Îngerul din vârful Catedralei.  Țarul a dat sfoară în țară ca acela care îi va repara îngerul va putea să îi ceară orice. Escaladarea turlei era o performanță pentru alpiniști care părea imposibilă la acea dată. Singurul care s-a prezentat a fost un țăran, Ivan Aliutin. Acesta a reușit să escaladeze turla și să repare îngerul. Întrebat de țar ce dorește ca recompensă, acesta a spus că dorește să mănânce și să bea gratis, pe termen nelimitat, în orice birt din Rusia. Țarul i-a dat un hrisov în care a confirmat această cerere. Ivan a intrat în primul birt și s-a îmbătat. Hrisovul i-a fost furat. A ajuns din nou cu greu la țar care nu știa cum să procedeze pentru a-și ține promisiunea. Un sfetnic i-a sugerat să tatueze pe mâna stângă a lui Ivan textul din hrisov. Astfel, Ivan a băut și a mâncat pe săturate oriunde în Rusia toată viața.

 

Catedrala Sfântul Isaac sau Isaakievskiy Sobor  este o catedrală care funcționează în prezent ca muzeu cu slujbe ocazionale bisericești ortodoxe în Saint PetersburgRusia. Este dedicat Sfântului Isaac din Dalmația, un hram al lui Petru cel Mare, care se născuse în ziua sărbătorii acelui sfânt. Are 101,52 metri înălțime, 104,5 metri lungime, 91 metri lățime, o suprafață de 8000 de metri pătrați. În catedrală încap în același timp 12.000 de persoane. A fost inițial construită ca o catedrală, dar a fost transformată în muzeu de guvernul sovietic în 1931și a rămas un muzeu de atunci. În 2017, guvernatorul orașului Saint Petersburg s-a oferit să transfere catedrala înapoi BisericiiOrtodoxe Ruse, dar acest lucru nu a fost realizat din cauza protestelor cetățenilor din Sankt Petersburg care se opuneau propunerii.

 

Scurt istoric. Biserica din Piața Sf. Isaac a fost comandată de țarul Alexandru I , pentru a înlocui o structură anterioară construită de Vincenzo Brenna și a fost a patra biserică consecutivă aflată în acest loc. O comisie special numită a examinat mai multe modele, inclusiv cel al arhitectului francez Auguste de Montferrand (1786–1858), care studiase în atelierul designerului lui Napoleon, Charles Percier.

Construcția catedralei a durat 40 de ani și a fost realizată sub conducerea Montferrand, de la 1818 la 1858. Clădirea catedralei a durat atât de mult, încât a lăsat un idiom la limba finlandeză : rakentaa kuin Iisakinkirkkoa ( Pentru a construi ca biserica lui Isaac ) când vorbim de proiecte de construcții pe termen lung.

Pentru a asigura construcția, fundația catedralei a fost întărită prin introducerea a 25.000 de grinzi în zona turistică a Sankt Petersburgului. Au fost create metode inovatoare pentru a ridica coloanele gigantice ale porticului. Costurile de construcție ale catedralei a totalizat o sumă incredibilă de 1000 000 de ruble de aur .

Sub guvernul sovietic, clădirea a fost dezbrăcată de încărcătura religioasă. În 1931, a fost transformată în Muzeul de Istorie a Religiei și Ateismului, sculptura porumbelului a fost îndepărtată și înlocuită cu un pendul FoucaultLa 12 aprilie 1931, a avut loc prima demonstrație publică a pendulului Foucault pentru a vizualiza teoria lui Copernic. În 1937, muzeul a fost transformat în muzeul catedralei, iar fostele colecții au fost transferate la Muzeul de Istorie a Religiei (situat în Catedrala din Kazan).

În timpul celui de-al doilea război mondial, cupola a fost pictată în gri pentru a evita atragerea atenției de la avioanele inamice. Pe vârful său, în luminator, a fost amplasat un punct de intersecție geodezic, pentru a determina pozițiile bateriilor de artilerie germane.

Odată cu căderea comunismului, activitatea religioasă regulată a fost reluată în catedrală, dar numai în capela din stânga. Corpul principal al catedralei este folosit numai pentru slujbe în zilele de sărbătoare.

La 10 ianuarie 2017, Georgy Poltavchenko , guvernatorul Sankt Petersburg, a anunțat transferul catedralei către Biserica Ortodoxă Rusă. Protocoalele cheie ale transferului au fost definite prin ordinul emis de Comitetul pentru relații imobiliare din Sankt Petersburg la 30 decembrie 2016. Documentul a expirat la 30 decembrie 2018. Noul ordin poate fi emis la cererea Bisericii Ortodoxe Ruse, dar nu există o cerere încă trimisă pentru acest lucru.

 

Câteva date despre arhitectură

Exteriorul.

Neoclasic, exteriorul este construit în formula tradițională ruso-bizantină a unui plan de sol, greco-cruce cu un dom central și patru cupole subsidiare. Este similar cu Andrea Palladio lui Villa Capra «La Rotonda». Proiectarea catedralei în general și a domului în special a influențat ulterior proiectarea domului Capitoliului Statelor UniteCapitoliul statului Wisconsin din Madison și a Catedralei luterane din Helsinki.

Exteriorul este din piatră gri și roz și are un total de 112 coloane de granit roșu cu capiteluri corintice , fiecare tăiat și ridicat ca un singur bloc: 48 la nivelul solului, 24 pe rotonda cupolei superioare, 8 pe fiecare din patru cupole laterale și 2 încadrări în fiecare din cele patru ferestre. Rotonda este înconjurată de o pasarelă accesibilă turiștilor. 24 de statui stau pe acoperiș și alte 24 deasupra rotondei.

Domul. Designul domului Montferrand se bazează pe o structură de susținere din fontă fiind a treia cupolă construită în acest fel.

Domul principal al catedralei se ridică la 101,5 metri (333 ft); exteriorul său este aurit . Cupola este decorată cu douăsprezece statui de îngeri de Josef Hermann. Acești îngeri au fost probabil primele sculpturi mari obținute printr-un noul proces diferit de turnarea tradițională a sculpturilor în bronz.

 

Proiectarea cupolei de către Montferrand se bazează pe o structură de susținere din fontă. A fost al treilea exemplu istoric al cupolei din fontă după Turnul înclinat din Nevyansk (1732) și al Catedralei din Mainz (1826).

Cu o înălțime internă de 69 m (de la podea până la nivelul oculusului ), aceasta se clasează printre cele mai înalte cupole din lume.

Interiorul

Ușile de bronz ale catedralei, acoperite cu reliefuri de Ivan Vitali, sunt modelate după celebrele uși ale Battistero di San Giovanni din Florența, proiectate de Lorenzo Ghiberti. Sub vârful cupolei este suspendat un porumbel alb sculptat care reprezintă Duhul Sfânt. Caracteristicile interne, cum ar fi coloanelepilaștrii , podeaua și statuia lui Montferrand sunt compuse din granite multicolore și marmură adunate din toate părțile Rusiei. Catapeteasma este încadrată de opt coloane din piatră semiprețioasă: șase de malachit și două mai mici de lazurit. Cele patru frontoane sunt, de asemenea, bogat sculptate.

Interiorul a fost decorat inițial cu zeci de picturi ale lui Karl Bryullov și alți mari maeștri ruși ai zilei. Când aceste picturi au început să se deterioreze din cauza condițiilor reci și umede din interiorul catedralei, Montferrand a ordonat ca acestea să fie reproduse cu grijă sub formă de mozaicuri , tehnică introdusă în Rusia de Mihail Lomonosov . Această lucrare nu a fost niciodată finalizată.

 

 

Sursa : Wikipedia

 

 

Va sugerăm să urmăriți minunățiile din această catedrală cu un fond sonor adecvat.

https://youtu.be/W81DlrPLE8E

si

Vă urăm din nou : Un an nou fericit, cu sănătate și numai bucurii !

 

Rubrică realizată de Cezar Corâci