300 de ani mai tarziu în pictura flamandă…

îAm vorbit in ultimele 2 săptămâni despre Rembrandt. Școala flamandă de pictură a dat in perioada următoare mulți pictori de geniu.Vom sări câteva etape și dorim să vedem ce s-a întâmplat 300 de ani mai târziu…Iată  un alt mare desenator !

Strada Hackford

Stanga: Batran cu capul in mâini ; Dreapta : Bona

Stânga : Pajiște langa Rijwijk ; Dreapta : Piata de cartofi

 

Desenul nu este cel al lui Rembrandt…Linii ferme, stilizare care conduce catre inceputurile expresionismului. Oameni în mișcare, în pozitii care esențializează activitatea lor.

Apare încet și culoarea, cu aceeași temperantă a picturii flamande, ca un mijloc de a întări desenul, nu ca un scop în sine.

Stânga : Plaja din Shevening ; Dreapta : Peisaj cu dune

Tabloul urmator, pictat la începutul carierei , a fost vândut la licitaţie pentru mai mult de 7 milioane de euro, la Paris, o premieră în ultimii 20 de ani, a anunţat luni casa de vânzări Artcurial, citată de AFP.”Raccommodeuses de filets dans les dunes” (1882) a fost adjudecat la 7.065.000 de euro unui colecţionar american, opera de tinereţe fiind estimată între 3 şi 5 milioane de euro.

Post mortem pictorul are mare succes

Raccommodeuses de filets dans les dunes

 

Dar sa mai privim si alte tablouri :

Fata in alb, in padure

 

Stanga :Semanatorul ; Dreapta : Om care pliveste

 

Stânga: Gemenele ; Dreapta Florri de mar

 

Cred ca ați recunoscut deja autorul…Desigur, Vincent Van Gogh !

Dar sa privim in continuare ineputurile…Oricine nu ar cunoaste lucrarile ar spune…un pictor flamand…secolul 17 sau 18…

Otelărie în Haga

Să revenim însă la câteva date biografice…

Wikipedia spune : Vincent Willem van Gogh (1853– 1890) a fost un pictor neerlandez post-impresionist ale cărui lucrări au avut o influență profundă asupra artei secolului al XIX-lea, prin culorile lor vii și impactul emoțional. A suferit de boli mintale, care la vârsta de 37 ani l-au dus la sinucidere.

Van Gogh și-a petrecut copilăria la Haga, după care a plecat în Anglia. Acolo a vrut să devină pastor, la fel ca tatăl său, și, din 1879, a lucrat ca misionar într-o regiune minieră din Belgia. În acest timp a început să schițeze oameni din comunitatea locală și, în 1885, a pictat prima sa operă de succes, Mâncătorii de cartofi. Paleta lui de atunci conținea tonuri închise (scoala flamanda).

Mâncătorii de cartofi

În martie 1886 artistul s-a mutat la Paris și acolo i-a descoperit pe impresioniștii francezi. A ajuns la Arles unde a colaborat cu pictorul Paul Gauguin. Din cauza nebuniei van Gogh l-a atacat pe Gauguin cu briciul. Gauguin a reușit să fugă, iar van Gogh și-a tăiat urechea. S-a internat la spitalul din Saint-Rémy-de-Provence. Pentru că nu era sigur de vindecare, Theo, fratele său, l-a trimis la doctorul Gachet în orașul Auvers-sur-Oise. La 27 iulie van Gogh ieșise din cameră să picteze pe câmp. Acolo s-a împușcat în umăr cu un pistol și a murit peste 2 zile.

Pentru van Gogh, cea mai importantă persoană a fost fratele lui, Theo. Acesta l-a susținut pe artist din punct de vedere financiar, dar și emoțional. Legătura dintre ei a devenit mai strânsă în 1880, anul în care Vincent și-a început cariera artistică. Toate cheltuielile artistului legate de locuință, de mobilier, de îmbrăcăminte, de mâncare și băutură (din ce în ce mai multă, se pare), de culori și pânze pentru pictură, iar, mai târziu, când Vincent s-a îmbolnăvit de nervi, de tratamentele urmate în mai multe sanatorii – toate au fost suportate de Theo, care, între timp, aduna picturile și desenele trimise de fratele său și se străduia să i le vândă.

Scrisoare către Émile Bernard cu schița Podului Langlois, Arles, 1888

Scrisorile lui Van Gogh au o valoare inestimabila pentru intelegerea evolutiei si operei artistului.  Acestea contin si multe schite care explica ce dorea Van Gogh sa ne transmita prin picturile sale. Cele 652 de scrisori care constituie corespondența sa cu Theo au fost publicate de cumnata sa, Johanna van Gogh-Bonger, în trei volume . În plus față de scrisorile către Theo, se numără și cele către prieteni și alți membrii ai familiei: Van Rappard, Émile Bernard, sora lui Wil [Wilhelmine Jacoba], prietena Line Kruysse, părinții săi, Albert AurierJohn Russell și Gauguin.

Dar sa vedem ce a devenit Van Gogh…

Noapte înstelată

Lan de grau cu corbi

Biserica din Auvers

 

Ce capodoperă! Medicii vremii au spus privind acesta pictura ca Van Gogh are probleme psihice !

Autoportret

Floarea soarelui

 

La moartea sa, van Gogh nu a lăsat niciun testament. Surorile sale au decis ca moștenirea să-i revină fratelui său, Theo van Gogh deoarece marele artist a fost susținut financiar de acesta. La 6 luni după moartea fratelui, Theo van Gogh a decedat. Tablourile i-au rămas soției sale Johanna Bonger. Acestea s-a mutat în Țările de Jos împreună cu fiul său, Vincent Willem. O foarte mare parte din operele care există azi au rămas în Olanda.

Inginerul V. W. van Gogh, fiul lui Theo, după ce a dat cu titlu de împrumut muzeului comunal din Amsterdam (Stedelijk Museum) 240 de pânze și desene ale lui Vincent, a cedat în cele din urmă în 1962 statului olandez colecția sa cuprinzând 170 de tablouri, 400 de desene de van Gogh, precum și 150 de tablouri sau desene de impresioniști sau de post-impresioniști (care aparținuseră lui Theo), scrisori și documente.

Valoarea extraordinară a lui van Gogh a fost recunoscută pentru prima dată abia la 11 ani de la moartea artistului când la Paris, pe 17 martie 1907, a fost inaugurată o expoziție cu 71 dintre lucrările acestuia. Astăzi multe dintre operele sale, inclusiv numeroasele lui portrete, peisaje și picturi cu floarea-soarelui, se numără printre cele mai cunoscute și cele mai scumpe din lume. Fiind puțin apreciat în timpul vieții, faima sa a crescut în anii de după moarte.

În toată viața, legendarul pictor nu a vândut decât o singură lucrare. În prezent, pânzele sale valorează zeci și sute de milioane de dolari. În 1987, la o casă de licitație, un tablou din seria Floarea soarelui s-a vândut cu 40 de milioane de dolari. Pe 30 martie 1987, lucrarea Irișii a fost vândută la licitație de către casa Sotheby’s cu suma record de 53,9 milioane de dolari iar în mai 1990, Portretul doctorului Gachet a ajuns în fruntea topurilor vânzărilor la Christie’s cu 82,5 milioane de dolari.

 

Van Gogh a realizat peste 2.000 de opere de artă, în jur de 900 de picturi și 1.100 de desene și schițe . Astăzi multe dintre operele sale, inclusiv numeroasele lui portrete, peisaje și picturi cu floarea-soarelui, se numără printre cele mai cunoscute și cele mai scumpe din lume. Fiind puțin apreciat în timpul vieții, faima sa a crescut în anii de după moarte.

Astăzi Van Gogh este considerat ca fiind unul dintre cei mai importanți pictori din istorie.

Oricum despre opera lui Van Gogh si despre influenta sa in istoria picturii vom mai vorbi.

 

Rubrică realizată de Cezar Corâci